KOZIERADKA ZIARNO 50 gramów
Kozieradka to roślina znana i stosowana już w starożytności. Prażone nasiona spożywano bowiem jako pokarm wzmacniający i odmładzający. Na Bliskim Wschodzie karmiono nią kobiety w haremach. Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych. KOZIERADKA ZIARNO używana jest również jako skłądnik wielu masal - indyjskich mieszanek przypraw, zwłaszcza do potraw z warzyw i ryb.
NASIONA KOZIERADKI charakteryzują się bardzo silnym i charakterystycznym smakiem przywodzącym na myśl palony cukier. Aromat nasion kozieradki przypomina nieco seler. Aby wydobyć wszystkie walory i zalety KOZIERADKI jej nasiona należy podprażyć na suchej patelni.
Przykładowy sposób wykorzystania;
KOZIERADKA ZIARNO zawiera duże ilości polisacharydowej frakcji błonnika, która wspomaga leczenie i profilatykę choroby wrzodowej żołądka. Bogactwo błonnika wspiera również ruchy perystaltyczne jelit. Obecne w kozieradce flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń kwionośnych przyczynając się do profilatyki i leczenia żylaków odbytu. Diosgenina występująca w nasionach kozieradki działa wspomagająco w leczniu nowotworów jelita grubego. W ziarnach kozieradki znajdziemy również duże ilości selenu, krzemu, żelaza i sodu.
Kraj pochodzenia surowca: Egipt.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.