Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Papryczki chili, znane również jako chili lub chilli, pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Ich historia sięga tysięcy lat, a papryczki były uprawiane i spożywane przez rdzennych mieszkańców tego regionu już od prekolumbijskich czasów.
Pierwotnie papryczki chili były uprawiane w Meksyku, a ich dzikie formy można znaleźć w różnych częściach Ameryki Łacińskiej. Meksyk jest uważany za jeden z głównych ośrodków pochodzenia chili, a nazwa "chili" pochodzi od słowa "chilli" w języku nahuatl, którym posługiwali Aztekowie.
Papryczki chili zostały wprowadzone do Europy przez hiszpańskich odkrywców podczas ekspedycji Kolumba w 1492 roku. Od tego momentu papryczki chili stały się ważnym elementem kuchni południowej Europy, a także innych regionów świata. Wkrótce chili stały się nieodłączną częścią kuchni indyjskiej, tajskiej, chińskiej i wielu innych kuchni azjatyckich. W Indiach stały się one znane jako "mirch" i odegrały kluczową rolę w rozwoju kuchni kari.
Papryczki chili są szeroko stosowane w kuchniach na całym świecie jako przyprawa i składnik potraw. Są używane do nadawania potrawom smaku, aromatu i ostrości. Chili można dodawać do dań mięsnych, sosów, zup, curry, marynat, a także do pikantnych przekąsek i sosów. Ostry smak chili jest związany z substancją znaną jako kapsaicyna, która działa na receptory bólu w organizmie i może powodować uczucie pieczenia i ostrości. Papryczki chili mają bogatą historię i odgrywają znaczącą rolę w kuchni i kulturze różnych narodów. Ich różnorodność i smak sprawiają, że są niezwykle popularne i cenione na całym świecie.
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Masa netto: 100 g
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie czerwonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl