Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Asafetyda - gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej występującej w północnych Indiach, Iranie i Afganistanie. Ta niezbędna w kuchni indyjskiej przyprawa ma charakterystyczny, intensywny zapach, zbliżony do cebuli lub czosnku. Pomimo swoich dość odpychających nazw (w Polsce nazywana czarcim łajnem lub smrodzieńcem) nadaje potrawom wspaniały, subtelny aromat. Co istotne po dodaniu do określonego dania mocny zapach zanika, pozostawiając po sobie unikalny indyjski smak .
Dawniej używana jako środek uspokajający, dziś, głównie na Wschodzie, jako przyprawa. Zaletą asafetydy jest jej znikoma agresywność w stosunku do bakterii jelitowych i wątroby. Jest skutecznym środkiem na wzdęcia i stąd asafetidę poleca się do potraw ciężkostrawnych, szczególnie z roślin strączkowych. Asafetyda również działa oczyszczająco, usuwając toksyny z organizmu.
Poleca się jej dodawanie do warzyw duszonych czy też smażonych albo do grochu, tylko w postaci masali. W Indiach spożywają ją osoby, które z przyczyn religijnych nie używają cebuli lub czosnku. Europie najczęściej stosowana w kuchni wegetariańskiej.
Składniki:
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 30 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie żółtego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl