Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Starożytni Arabowie i współcześni znawcy ziół uważają lucernę (alfalfa) za założyciela rodu, "ojca" wszystkich rynsztunków leczniczych.
W nasionach roślin znajdują się cenne wartości odżywcze. Organizm człowieka może je w pełni spożytkować dopiero wtedy, gdy nasiona wypuszczą pędy, tzw. kiełki. Wówczas organizm człowieka może łatwo przyswoić zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, mikro- i makroelementy oraz węglowodany i białka.
Sposób hodowli kiełków:
Wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, widnym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje: witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Lucerna prawie nie ma kalorii. Mówi się, że kiełki alfalfa są witaminową bombą. I nie bez powodu. Lucerna zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, K. Poza tym jest kopalnią składników mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki, selenu, fluoru). Oprócz tego składnikami lucerny są również alkaloidy, asparagina, kumestrol, estrogeny, fruktoza, kwas milonowy, kwas mirystynowy, saponiny, stygmasterol, triazontanol, aminikwasy, antocyaniny, karbohydraty, błonnik, kwasy tłuszczowe, medykagol, sacharoza, stachidryna, triokostan, trygochilina, ksyloza, enzymy, cukry, igmenty, skrobie, kwasy organiczne - laurynowy, jabłkowy, szczawiowy, salicylowy i inne.
Właściwości lecznicze:
Zastosowanie kulinarne kiełek alfalfa:
Można dodawać je do sałatek, zup, twarożku, posypywać nimi kanapki. Najlepiej jeść je na surowo bo wtedy są najwartościowsze. Można je również dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia.
Kraj pochodzenia surowca: Włochy
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 30 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl