Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
aż 30 gramów !!!
Starożytni Arabowie i współcześni znawcy ziół uważają lucernę za założyciela rodu, "ojca" (z arab. alf al'fa) wszystkich rysztunków leczniczych. W nasionach roślin znajdują się cenne wartości odżywcze. Organizm człowieka może je w pełni spożytkować dopiero wtedy, gdy nasiona wypuszczą pędy, tzw. kiełki. Wówczas możliwe jest przyswojenie zawartych w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, enzymów, mikro- i makroelementów oraz węglowodanów i białka.
Kiełki ALFALFA są niezwykle bogatym źródlem kwasu foliowego i fitoestrogenów, których spożycie wskazane jest w przypadku kobiet planujących ciąże, w ciąży i połogu oraz karmiących. Łatwo przyswajalna postać wapnia, żelaza i potasu w kiełkach lucerny szczególnie polecana jest dzieciom w okresie intensywnego wzrostu, kiedy ich kości i zęby wykazują znaczne zapotrzebowanie na te minerały.
Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje: witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Lucerna prawie nie ma kalorii. Mówi się, że kiełki alfalfa są witaminową bombą. I nie bez powodu. Lucerna zawiera takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, K. Poza tym jest kopalnią składników mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki, selenu, fluoru). Oprócz tego składnikami lucerny są również alkaloidy, asparagina, kumestrol, estrogeny, fruktoza, kwas milonowy, kwas mirystynowy, saponiny, stygmasterol, triazontanol, aminikwasy, antocyaniny, karbohydraty, błonnik, kwasy tłuszczowe, medykagol, sacharoza, stachidryna, triokostan, trygochilina, ksyloza, enzymy, cukry, igmenty, skrobie, kwasy organiczne - laurynowy, jabłkowy, szczawiowy, salicylowy i inne.
Właściwości lecznicze:
Zastosowanie kulinarne kiełek alfalfa:
Można dodawać je do sałatek, zup, twarożku, posypywać nimi kanapki. Najlepiej jeść je na surowo bo wtedy są najwartościowsze. Można je również dodawać do potraw z woka i z patelni, zawsze jednak najlepiej pod koniec smażenia.
Sposób hodowli kiełków:
Kraj pochodzenia surowca: Polska. Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl