Masz pytanie?

Słonecznik nasiona słonecznika na kiełki lub zasiew 10 gramów

Nasiona na kiełki SŁONECZNIK - sklep Skworcu.com.pl
Nasiona na kiełki SŁONECZNIK - sklep Skworcu.com.pl
Cena:1.00PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na konto
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Słonecznik nasiona słonecznika

na kiełki lub zasiew 10 gramów

 

KIEŁKI nasion są wartościowsze niż same nasiona i produkty wytwarzane z dojrzałych roślin, gdyż podczas kiełkowania zgromadzone w nasionach substancje odżywcze przybierają formę najłatwiejszą do przyswojenia przez ludzki organizm.

 

Kiełki posiadają mnóstwo prozdrowotnych właściwości i wartości odżywczych, ponieważ w nasionach wchodzących w fazę kiełkowania zachodzi wiele dobroczynnych procesów. Enzymy powodują zwiększenie ilości witamin, przemiany cukrów, rozkład białek na aminokwasy. Kiełki odmiennych gatunków roślin różnią się pod względem zawartości poszczególnych składników.

 

Słonecznik (Helianthus annuus) jest symbolem lata i piękna przyrody. To roślina o żółto – złocistych płatkach, która podąża za słońcem. Za dnia kieruje swą tarczę ku jego promieniom. Nocą zaś zamyka w sobie, by o świcie znów skierować się ku wschodowi. Słonecznik swoją nazwę uzyskał poprzez połączenie dwóch greckich słów: helios (słońce) i anthos (kwiat).

 

Kiełki słonecznika są bogactwem witamin i mikroelementów, które nie tylko zapewniają dobre samopoczucie, uzupełniają dietę wartościowymi składnikami mineralnymi, ale także dbają o dobrą sylwetkę oraz przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym.

 

Kiełki słonecznika są doskonałym źródłem:

  • fosforu i wapnia - substancji mineralnych, które w naturalny sposób wspierają kości i zęby,
  • magnezu, który pomaga regulować procesy syntezy białek i wpływa na redukcję niekontrolowanych skurczów mięśni. Magnez to również wsparcie dla ścian układu krwionośnego, co jest niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób żyjących w stresie.
  • żelaza, które stymuluje odporność, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz redukuje uczucie zmęczenia,
  • potasu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego,
  • rzadko występującej w warzywach witaminy D, która odpowiada nie tylko za zdrowe i silne kości, ale również przeciwdziała zapadaniu na choroby zakaźne oraz może hamować rozwój komórek nowotworowych,

 

Kiełki słonecznika mają delikatny, orzechowy smak. Dzięki temu są doskonałym dopełnieniem do wielu potraw kulinarnych. Kiełki słonecznika możemy użyć, jako dodatek do:

  • sałatek,
  • kanapek,
  • warzyw,
  • sosów,
  • koktajli,
  • twarożków,
  • jogurtów.

Fenomenalnie komponują się w sałatce zawierającej słonecznik ziarno, kiełki słonecznika, sezam, delikatnie pokropione syropem z granatu (wszystkie składniki dostępne na naszych aukcjach).😊

 

Sposób kiełkowania:

  • nasiona wypłukać kilkakrotnie,
  • moczyć je w ciepłej wodzie 4-5 godzin,
  • wyłożyć do kiełkownicy lub słoika,
  • dwa razy dziennie kiełkujące nasiona przepłukiwać zimną wodą,
  • nasiona mają być WILGOTNE, ale NIE MOGĄ znajdować się w wodzie.

 

Kraj pochodzenia surowca: Polska

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 10 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Słonecznik nasiona słonecznika na kiełki lub zasiew 10 gramów - Cechy
Cechy
Kolorodcienie czarnego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook