KOZIERADKA MIELONA
50 gramów
Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) to roślina z rodziny bobowatych, znana także pod angielskojęzyczną nazwą fenugreek. Ma bogatą historię użytkowania sięgającą starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. Była tam stosowana zarówno jako przyprawa kulinarna, jak i zioło lecznicze. Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie, w tym w Indiach, Afryce Północnej i częściach Europy.
Właściwości:
Nasiona kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i tłuszcze roślinne. Kozieradka ułatwia również przyswajanie węglowodanów, a ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie soku trawiennego i regenerację wszystkich tkanech. Szczególnie polecana jako zioło wzmacniające dla rekonwalescentów i sportowców.
Zastosowanie kulinarne:
Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych.
Sposób użycia:
− Zewnętrznie: nasiona rozdrobnić, wymieszać z wodą na pastę, ogrzać i nanieść na płótno. Tak przygotowane ciepłe okłady (kataplazmy) przykładać na chore miejsca 2-3 razy dziennie;
− Wewnętrznie: łyżkę nasion zalać szklanką wody, gotować 15 min., przecedzić, odwar pić 2-3 razy dziennie.
Przykładowe przepisy z użyciem KOZIERADKI MIELONEJ:
Kraj pochodzenia surowca: Egipt.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.