Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
ŻELATYNY EKSTRA bloom 270
Żelatyna to naturalna substancja białkowa pozyskiwana z kości i chrząstek zwierzęcych, w skład której wchodzi przede wszystkim kolagen. Ważną funkcją żelatyny jest zdolność do żelowania czyli zmianę z postaci ciekłej do postaci żelu, przy czym bardzo ciekawą właściwością jest odwracalność tego procesu. Schładzany roztwór gęstnieje do postaci żelu, zaś po podgrzaniu powraca do postaci ciekłej. Należy przy tym wiedzieć że wielokrotne powtarzanie tych przemian osłabia żelatynę powodując pogorszenie właściwości żelu. Parametrem klasyfikującym i określającym jakość żelatyny są stopnie Blooma, mówiące o twardości galarety (żelu) - im wyższy stopień twardości galarety tym wyższa jakość. Żelatyna zwykła spożywcza powinna posiadać 170 stopni Blooma. Oferowany przez nas wysokiej jakości produkt posiada aż 270 stopni w tej skali. Jest to żelatyna wieprzowa.
Przykładowe sposoby użycia:
Żelatyna jest pozbawiona tłuszczów, niemniej zawartość protein w żelatynie (prawie 100%), czyni z niej produkt wysoko odżywczy i do tego bardzo szybko przyswajalny przez organizm. Posiada bardzo ciekawe właściwości znajdując w dzisiejszym świecie bardzo wiele zastosowań.
W przemyśle spożywczym spełnia rolę substancji żelującej, zagęstnika, stabilizatora, środka emulgującego i pianotwórczego. Wykorzystywana jest do produkcji deserów, budyniów, galaretek i żelków.
Zastosowanie kulinarne:
W gastronomii stosowana jest do przyrządzania różnych potraw mięsnych i rybnych podawanych w galarecie. Jako zagęszczacz wykorzystywana jest przy produkcji jogurtów a jako środek ochronny przy produkcji lodów i mrożonych deserów.
Oferowana przez nas żelatyna silnie zgalaretyzuje co tylko zechcesz ;-)
Kraj pochodzenia surowca: Polska.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie beżowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl