Sól Czarna Kala Namak 100g
kuchnia indyjska
Sól to przyprawa, a zarazem doskonały konserwant, towarzyszy ludziom od zarania dziejów – wspomina o niej Biblia, a rzymski filozof i historyk Plutarch określił ją jako najszlachetniejszy z pokarmów. Była też jednym z powodów, dla których plemiona prehistoryczne osiedlały się w tych, a nie innych miejscach - w czasach, kiedy przechodzono do rolniczego trybu życia, posiadanie w pobliżu źródła soli było bardzo pomocne, chociażby do konserwacji żywności. Sól, nazywana często „białym złotem”, była bardzo cenionym produktem. Starożytni Grecy uważali ją nawet za dar bogów. Ponieważ była przedmiotem pożądania, łatwo można było zbić na niej majątek. Dlatego też dość szybko obłożono ją rozmaitymi podatkami i poddano ścisłej kontroli.
Czarna sól to przyprawa pochodząca z Indii. Ma słony smak i ostry zapach. W skład czarnej soli to przede wszystkim chlorek sodu oraz śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Dzięki tym składnikom przyprawa ma charakterystyczny kolor i zapach.
W kuchni indyjskiej czarna sól wykorzystywana jest jako przyprawa bądź też dodatek do przypraw, ostrych sosów, owoców, raitas (indyjskich dipów) oraz pikantnych przekąsek.
Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i jest także stosowana jako środek wspomagający walkę ze wzdęciami i zgagą. W mieście Jammu sól ta używana jest do leczenia wola. Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.
Kraj pochodzenia surowca: Pakistan
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.