Masz pytanie?

Cieciorka Ciecierzyca 200g

Cieciorka Ciecierzyca - sklep Skworcu.com.pl
Cieciorka Ciecierzyca - sklep Skworcu.com.pl
Cena:3.25PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

 

CIECIORKA CIECIERZYCA

200 gramów 

 

Cieciorka stanowi ważny składnik kuchni indyjskiej. Jest w nim jesdnym z największych źródeł białka. Z zastosowaniem ciecierzycy przygotowywuje się potrawy typu curry, dania wegetariańskie np. chana masala. Kuchnia arabska wykorzystuje ciecierzycę do słynnych już falafeli czy humusu. 

Cieciorkę można wykorzystać w kuchni europejskiej jako bazę do zup, dodatek do gulaszy i sałatek. Często ziarna cieciorki stanowią bazę dla smakowitych past i pasztetów w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Smak cieciorki doskonale komponuje się z makaronami, rukolą, parmezanem i owocami morza.

Ciecierzyca zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż pozostałe rośliny strączkowe. Stanowi bogate źródło białka, potasu, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest ważne w zwalczaniu złej frakcji cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika wspomaga walkę z cukrzycą i otyłością a łatwy do przyswojenia cynk i witamina B6 poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Bogactwo białka sprawia, że wyrównują się jego niedoboru u osób na diecie bezmięsnej.

 

Sposób przygotowania CIECIERZYCY:

Cieciorkę wypłukać w zimnej wodzie. Następnie moczyć około 10 godzin, najlepiej całą noc. Gotować 1-2 godziny sprawdzając twardość. Na koniec gotowania można lekko posolić. Dodanie soli wcześniej znacznie wydłuża proces gotowania.

 

Przykładowy sposób zastosowania CIECIERZYCY:

 

Spośród jej wielu zastosowań, mnie najbardziej do gustu przypadł następujący przepis
Spaghetti z Cieciorką autor - "zytka31":

Składniki:

• 15 dag ciecierzycy

• 5 pomidorów

• 2 cebule

• oliwa

• makaron typu spaghetti

• 5 dag startego parmezanu

• 0,5 kostki rosołowej rozpuszczonej w 100 ml wody

• oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka (w proszku)

• natka pietruszki 
 

Jak przyrządzić?

1. Mimo iż wielu z nas nie słyszało zbyt wiele o cieciorce, to bardzo łatwo ją dostać w hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Cieciorka znana jest też pod nazwą ciecierzycy lub grochu włoskiego.

2. Cieciorkę namoczyć na całą noc. Namoczoną cieciorkę gotować ok 3 godzin w osolonej wodzie na wolnym ogniu, następnie zmielić ją.

3. Cebulę pokrojoną w półplastry usmażyć na oliwie, dodając cieciorkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 4 pomidory podsmażyć w rondelku (dodając bulion) do pełnego rozgotowania. Gdy nadmiar wody odparuje, dodać ostatniego pomidora pokrojonego w drobną kostkę, jednak już nie gotować.

4. Gotową masę połączyć z cebulą i cieciorką, posolić, popieprzyć, dodać oregano, bazylię, paprykę. Na ugotowany makaron nałożyć sos. Wszystko posypać startym parmezanem. Potrawę udekorować natką pietruszki lub świeżymi listkami bazylii.

 

Wartości odżywcze w 100 gramach CIECIORKI:

  • wartość energetyczna: 1582kJ/378kcal,
  • tłuszcz: 6,04g,
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6g,
  • węglowodany: 62,95g,
  • w tym cukry: 10,7g,
  • błonnik: 12,2g,
  • białko: 20,47g,
  • sól: 0,06g.

 

Kraj pochodzenia surowca: USA.

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc. 

 

Informacje o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Cieciorka Ciecierzyca 200g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie żółtego

Polecamy także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook