Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Cieciorka stanowi ważny składnik kuchni indyjskiej. Jest w nim jesdnym z największych źródeł białka. Z zastosowaniem ciecierzycy przygotowywuje się potrawy typu curry, dania wegetariańskie np. chana masala. Kuchnia arabska wykorzystuje ciecierzycę do słynnych już falafeli czy humusu.
Cieciorkę można wykorzystać w kuchni europejskiej jako bazę do zup, dodatek do gulaszy i sałatek. Często ziarna cieciorki stanowią bazę dla smakowitych past i pasztetów w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Smak cieciorki doskonale komponuje się z makaronami, rukolą, parmezanem i owocami morza.
Ciecierzyca zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż pozostałe rośliny strączkowe. Stanowi bogate źródło białka, potasu, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest ważne w zwalczaniu złej frakcji cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika wspomaga walkę z cukrzycą i otyłością a łatwy do przyswojenia cynk i witamina B6 poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów. Bogactwo białka sprawia, że wyrównują się jego niedoboru u osób na diecie bezmięsnej.
Sposób przygotowania CIECIERZYCY:
Cieciorkę wypłukać w zimnej wodzie. Następnie moczyć około 10 godzin, najlepiej całą noc. Gotować 1-2 godziny sprawdzając twardość. Na koniec gotowania można lekko posolić. Dodanie soli wcześniej znacznie wydłuża proces gotowania.
Spośród jej wielu zastosowań, mnie najbardziej do gustu przypadł następujący przepis
Spaghetti z Cieciorką autor - "zytka31":
Składniki:
• 15 dag ciecierzycy
• 5 pomidorów
• 2 cebule
• oliwa
• makaron typu spaghetti
• 5 dag startego parmezanu
• 0,5 kostki rosołowej rozpuszczonej w 100 ml wody
• oregano, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka (w proszku)
• natka pietruszki
Jak przyrządzić?
1. Mimo iż wielu z nas nie słyszało zbyt wiele o cieciorce, to bardzo łatwo ją dostać w hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Cieciorka znana jest też pod nazwą ciecierzycy lub grochu włoskiego.
2. Cieciorkę namoczyć na całą noc. Namoczoną cieciorkę gotować ok 3 godzin w osolonej wodzie na wolnym ogniu, następnie zmielić ją.
3. Cebulę pokrojoną w półplastry usmażyć na oliwie, dodając cieciorkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 4 pomidory podsmażyć w rondelku (dodając bulion) do pełnego rozgotowania. Gdy nadmiar wody odparuje, dodać ostatniego pomidora pokrojonego w drobną kostkę, jednak już nie gotować.
4. Gotową masę połączyć z cebulą i cieciorką, posolić, popieprzyć, dodać oregano, bazylię, paprykę. Na ugotowany makaron nałożyć sos. Wszystko posypać startym parmezanem. Potrawę udekorować natką pietruszki lub świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze w 100 gramach CIECIORKI:
Kraj pochodzenia surowca: USA.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Informacje o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie żółtego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl