Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Chcesz nadać swoim potrawom orientalnego charakteru i jednocześnie cieszyć się ich pysznym smakiem? Nasza Mieszanka Czarnego i Białego Sezamu jest idealna dla Ciebie! Dzięki swojej wyrazistej barwie i wyjątkowemu smakowi, nasz mix doskonale komponuje się z sushi oraz innymi potrawami azjatyckimi, przynosząc niepowtarzalne doświadczenie kulinarnego orientu prosto do Twojej kuchni.
Sezam, zwany również "benne", jest jedną z najstarszych uprawianych roślin na świecie. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz i jest głęboko związana z kulturami starożytnego Egiptu, Indii i Persji. Szczególnie czarny sezam, który jest bardziej wartościowy od swojego białego odpowiednika, od dawna cieszy się uznaniem w tradycyjnej medycynie azjatyckiej, zwłaszcza w Indiach i Chinach. W starożytnych tekstach ajurwedyjskich, czarny sezam jest często wymieniany jako święty i niezastąpiony składnik codziennej diety. Był wykorzystywany do oczyszczania organizmu, regeneracji zdrowia i promowania długowieczności. W tradycyjnej medycynie chińskiej czarny sezam jest ceniony za swoje właściwości odżywcze i terapeutyczne, zwłaszcza w leczeniu niedożywienia i anemii. Przez stulecia sezam był cennym składnikiem w kuchniach Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Nasiona sezamu były mielone na olej, prażone i używane jako przyprawa, a także stanowiły podstawę słodkich deserów i past.
Nasiona SEZAMU to jedne z najstarszych ziaren wykorzystywanych w kuchni. Pierwsze wzmianki na temat sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie ze względu na swoje walory został nazwany "przyprawą bogów". Według legendy asyryjskiej bogowie, gdy spotkali się, aby stworzyć świat, pili wino sporządzone z nasion sezamu. Znaleziska archeologiczne wskazują, że w Indiach sezam był uprawiany w Harappie w dolinie Indusu już między rokiem 2250 i 1750 p.n.e. W hinduistycznych wierzeniach i legendach ziarna sezamu są symbolem nieśmiertelności.
Ziarno sezamu ze względu na swój smak i właściwości nadaje się niemal do wszystkiego. Używane jest do przygotowywania chleba, bułek, ciast i herbatników (głównie do posypywania wypieków, którym nadają piękny aromat i znakomity smak). Sezam stosuje się również do zup, płatków i słodyczy (sezam to główny składnik chałwy). Świetnie komponują się z ryżem, komosą ryżową (quinoa), makaronem, smażonymi ziemniakami, sałatkami i gotowanymi warzywami. Ziarna sezamu wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli - tworzą chrupiąca i delikatną skórkę. Ziarna sezamu można też uprażyć na suchej lub lekko natłuszczonej patelni - nabierają wówczas orzechowego smaku i aromatu. Dodaje się je do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich.
Właściwości odżywcze w 100 gramach ZIAREN SEZAMU:
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 250 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | mieszanka bieli i czerni |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl