Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Nasiona SEZAMU to jedne z najstarszych ziaren wykorzystywanych w kuchni. Pierwsze wzmianki na temat sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie ze względu na swoje walory został nazwany "przyprawą bogów". Według legendy asyryjskiej bogowie, gdy spotkali się, aby stworzyć świat, pili wino sporządzone z nasion sezamu. Znaleziska archeologiczne wskazują, że w Indiach sezam był uprawiany w Harappie w dolinie Indusu już między rokiem 2250 i 1750 p.n.e. W hinduistycznych wierzeniach i legendach ziarna sezamu są symbolem nieśmiertelności.
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a rożne sery od 250 do 850 mg. Ziarna sezamu zawierają fitosterole, które są roślinnymi sterydami. Fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i zapobiegają nowotworom prostaty. Przetarte ziarno sezamu w połączeniu z ciemnym chlebem tworzy pełnowartościowe białko roślinne (jest w tym zestawieniu dobre połączenie aminokwasów). Ponadto ziarno sezamu zawiera również dużo cynku i witaminy E oraz wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych. Według medycyny chińskiej sezam należy do żywiołu Ziemi (smak słodki) - wspiera pracę żołądka, trzustki i śledziony.
Ziarno sezamu ze względu na swój smak i właściwości nadaje się niemal do wszystkiego. Używane jest do przygotowywania chleba, bułek, ciast i herbatników (głównie do posypywania wypieków, którym nadają piękny aromat i znakomity smak). Sezam stosuje się również do zup, płatków i słodyczy (sezam to główny składnik chałwy). Świetnie komponują się z ryżem, komosą ryżową (quinoa), makaronem, smażonymi ziemniakami, sałatkami i gotowanymi warzywami. Ziarna sezamu wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli - tworzą chrupiąca i delikatną skórkę. Ziarna sezamu można też uprażyć na suchej lub lekko natłuszczonej patelni - nabierają wówczas orzechowego smaku i aromatu. Dodaje się je do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich.
Właściwości odżywcze w 100 gramach ZIAREN SEZAMU:
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 150 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie beżowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl