Masz pytanie?

Fasola ADZUKI 250g nasiona

Fasola Adzuki nasiona - sklep internetowy
Fasola Adzuki nasiona - sklep internetowy
Cena:5.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

FASOLA ADZUKI 250 gramów

 

FASOLA ADZUKI jest warzywem strączkowym niezwykle popularnym w kuchni chińskiej i japońskiej. Jej druga nazwa to CZERWONA SOJA. W kulturze kulinarnej zachodu fasola adzuki pojawiła się dzięki wegetarianom, jako idealny zamiennik dla mięsa. Zawiera ona bowiem aż 25 % białka i WSZYSTKIE AMINOKWASY (poza tryptofanem). 

 

FASOLA ADZUKI może być bazą do zup i sosów, wyśmienicie smakuje z ryżem i podsmażanymi warzywami. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zastępując czerwoną fasolę konserwową. Fantastycznie pasuje do soczewicy czerwonej i zielonej oraz gulaszy. Z ziaren Fasoli Adzuki można też przygotować słodycze – np. ugotowane ziarna oblać gęstym, słodkim syropem i już mamy pyszne cukierki.

 

 

Sposób przygotowania:

- umyte ziarna fasoli adzuki należy namoczyć na 24h a następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie.

Nie należy spożywać ziaren Fasoli ADZUKI na surowo!

 

Kilka ciekawostek:

  • Starożytna historia
    Fasola adzuki była uprawiana w Azji już ponad 2 000 lat temu – szczególnie popularna była w Chinach, Japonii i Korei. Znajdowano jej ślady w grobowcach z epoki brązu.

  • Ulubienica Japonii
    W Japonii adzuki to druga najpopularniejsza fasola (po sojowej). Jest głównym składnikiem słodkiej pasty anko, używanej w deserach takich jak mochi, dorayaki czy taiyaki.

  • Czerwona fasolka na szczęście
    Czerwony kolor adzuki symbolizuje szczęście i ochronę przed złem w japońskiej kulturze. Dlatego często pojawia się w daniach świątecznych i rytuałach.

  • Roślina azotolubna 
    Fasola adzuki wiąże azot z powietrza i wzbogaca glebę – jest więc dobra nie tylko dla ludzi, ale i dla ziemi.

 

 

​Kraj pochodzenia: Chiny

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 250 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Fasola ADZUKI 250g nasiona - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego
  • Nika2014-04-21 17:34

    Fasolę adzuki zdecydowanie warto jeść:D Dużo informacji o fasoli adzuki można znaleźć tutaj: http://www.opcja.vot.pl/fasola-adzuki-wlasciwosci-zdrowotne-warto-jesc/

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook