Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
FASOLA ADZUKI jest warzywem strączkowym niezwykle popularnym w kuchni chińskiej i japońskiej. Jej druga nazwa to CZERWONA SOJA. W kulturze kulinarnej zachodu fasola adzuki pojawiła się dzięki wegetarianom, jako idealny zamiennik dla mięsa. Zawiera ona bowiem aż 25 % białka i WSZYSTKIE AMINOKWASY (poza tryptofanem).
FASOLA ADZUKI może być bazą do zup i sosów, wyśmienicie smakuje z ryżem i podsmażanymi warzywami. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zastępując czerwoną fasolę konserwową. Fantastycznie pasuje do soczewicy czerwonej i zielonej oraz gulaszy. Z ziaren Fasoli Adzuki można też przygotować słodycze – np. ugotowane ziarna oblać gęstym, słodkim syropem i już mamy pyszne cukierki.
Sposób przygotowania:
- umyte ziarna fasoli adzuki należy namoczyć na 24h a następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie.
Nie należy spożywać ziaren Fasoli ADZUKI na surowo!
Kilka ciekawostek:
Starożytna historia
Fasola adzuki była uprawiana w Azji już ponad 2 000 lat temu – szczególnie popularna była w Chinach, Japonii i Korei. Znajdowano jej ślady w grobowcach z epoki brązu.
Ulubienica Japonii
W Japonii adzuki to druga najpopularniejsza fasola (po sojowej). Jest głównym składnikiem słodkiej pasty anko, używanej w deserach takich jak mochi, dorayaki czy taiyaki.
Czerwona fasolka na szczęście
Czerwony kolor adzuki symbolizuje szczęście i ochronę przed złem w japońskiej kulturze. Dlatego często pojawia się w daniach świątecznych i rytuałach.
Kraj pochodzenia: Chiny
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 250 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Fasolę adzuki zdecydowanie warto jeść:D Dużo informacji o fasoli adzuki można znaleźć tutaj: http://www.opcja.vot.pl/fasola-adzuki-wlasciwosci-zdrowotne-warto-jesc/