Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
NATURALNA 100%
Mąka kokosowa powstaje z odtłuszczonego, suszonego miąższu orzecha kokosowego. Ma charakterystyczny dla kokosów smak i aromat. MĄKA KOKOSOWA to doskonały zamiennik klasycznej mąki pszennej. Można jej dodać do ciasta czy ciasteczek by uzyskać nowy, zupełnie inny charakter wypieku. Klasyczne ciasto kokosowe, które swój aromat zawdzięczało dotychczas sztucznym aromatom lub kremom kokosowym stanie się wyjątkowo aromatyczne i pachnące przy użyciu całkowicie naturalnych składników.
MĄKA KOKOSOWA może łączyć się z mąkami z innych orzechów (również dostępnych w naszej ofercie) oraz mąkami zbożowymi. Daje to niemal nieograniczone pole dla kulinarnej wyobraźni. Crumble, placuszki, racuchy, ciasta, budynie, kremy, lody i wiele innych potraw z dodatkiem MĄKI KOKOSOWEJ stanie się przebojem każdej kuchni. Należy jednak pamiętać, że MĄKA KOKOSOWA zawiera dużo błonnika, przez co ciasto z jej użyciem potrzebuje więcej płynów (wody lub mleka) niż ciasto z mąka zbożową. Brak glutenu w składzie sprawia również, że ciasto przed pieczeniem jest mniej plastyczne niż według tradycyjnego przepisu i nie wyrasta. Pomóc może tutaj zwiększenie ilości tłuszczu (najlepiej oleju kokosowego) dodanego do ciasta. Dobrym sposobem jest również zamiana tylko ¼ mąki pszennej użytej w przepisie na mąkę kokosową. Powstałe cisato nadal będzie puszyste i miękkie a jego smak i zapach zostaną wzbogacone o delikatny aromat kokosa.
MĄKA KOKOSOWA jest mocno higroskopijna, to znaczy że doskonale chłonie wodę z otoczenia. Konieczne jest więc przechowywanie MĄKI KOKOSOWEJ w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pojawiające się od czasu do czasu grudki są całkowicie naturalnym zjawiskiem i nie wpływają na jakość produktu.
Wartości odżywcze MĄKI KOKOSOWEJ w 100g:
NIE ZAWIERA DODATKU DWUTLENKU SIARKI ANI INNYCH KONSERWANTÓW !!!
Kokos, z którego powstaje MĄKA KOKOSOWA, to jeden z najbogatszych w aminokwasy i witaminę C oraz żelazo produktów spożywczych. Już niewielka ilość kokosu dostarcza organizmowi znaczne ilości kwasu foliowego, wapnia, potasu i magnezu.
Kokos ma wiele zalet i często jest stosowany w diecie. Można nim zastąpić całkowicie białko zwierzęce. Reguluje ruchy perystaltyczne jelit, przyczyniając się do poprawy płynności procesów trawiennych, wspomaga metabolizm i stabilizuje poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w kokosie antyutleniacze spowalniają procesy starzenia i niwelują działanie wolnych rodników. Regularnie spożywany kokos zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wątroby i osteoporozie.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 250 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl