Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
KAKAO to pokruszone a następnie zmielone ziarna kakaowca. Przywędrowało ono do nas z Ameryki Środkowej, wraz z Krzysztofem Kolumbem. Dwór Hiszpański raczył się napojem przygotowywanym według receptury władcy azteckiego – Montezumy. Z biegiem czasu do owego napoju zaczęto dodawać cukier i wanilię. Po kilku zmianach w sposobie przygotowania napój z nasion kakaowca zaczął przypominać dzisiejszą czekoladę.
KAKAO NIEALKALIZOWANE charakteryzuje się nieco kwaśniejszym smakiem od popularnego kakao alkalizowanego. Właśnie dlatego to właśnie NIEZALKALIZOWANE KAKAO stosuje się częściej w cukiernictwie, najczęściej w połączeniu z sodą oczyszczoną. Warto o tym pamiętać przy domowych wypiekach.
Najpopularniejsze na rynku kakao to aktualnie wersja alkalizowana, czyli poddawana działaniu roztworu alkalizującego. Proces ten, jak już wspomniano, zmniejsza kwasowość smaku proszku kakaowego. Jednak proponowana przez nas wersja – NIEALKALIZOWANA – pozwala na maksymalne zbliżenie się do oryginalnego, azteckiego przepisu na prawdziwą czekoladę.
KAKAO to nie tylko wyśmienity smak napoju i czekolady. Ziarna te słyną z zawartości wielu dobroczynnych minerałów. KAKAO NIEALKALIZOWANE, jako nieliczny z napojów, zawiera duże ilości magnezu. Jest to pierwiastek szczególnie cenny w diecie osób pijących znaczne ilości kawy. KAKAO jest również cennym źródłem flawonoidów – substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, rozkurczowym i moczopędnym. Kubek gorącego kakao to również wspaniały sposób na ukojenie skołatanych nerwów. Kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację. Ten smakowity napój ma korzystny wpływ na krążenie – co za tym idzie, jest świetnym afrodyzjakiem.
Proponowane przez nas KAKAO NATURALNE ma postać bardzo drobnego proszku. Może być ono używane jako podstawa do przygotowania kakao do picia, czekolady, ciast i deserów czekoladowych i kakaowych.
Wartości odżywcze w 100g KAKAO:
Nie zawiera GMO
Produkt nie był poddawany jonizacji
Kraj pochodzenia: Wybrzeże Kości Słoniowej
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl