Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Nasiona na kiełki Owies 50g
Owies jest jedną z najstarszych uprawianych roślin na świecie, z historią sięgającą co najmniej 3000 lat przed naszą erą. Pochodzący prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu lub Europy Wschodniej, szybko rozprzestrzenił się na inne regiony dzięki swojej odporności na chłodniejsze klimaty. Tradycyjnie wykorzystywany jako pasza dla zwierząt, owies zyskał uznanie jako wartościowy składnik diety ludzkiej, przede wszystkim ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze.
Kiełkowanie owsa to proces, w którym nasiona są namaczane w wodzie, a następnie pozostawiane do wykiełkowania. Kiełki owsa po ścięciu ich z nasion (np. nożyczkami), często spożywane na surowo lub dodawane do różnych potraw, są cenione za swoje właściwości odżywcze.
Sposób hodowli kiełków:
- w słoiku - wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na 4-6 godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, widnym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
- w kiełkownicy - wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na 4-6 godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać a nasiona rozłożyć na kiełkownicy (lub w płaskim pojemniku wyłożonym watą, ligniną, papierem higienicznym) stosunkowo równą i cienką warstwę. Przelewać dwa razy dziennie letnią wodą. Po 5-6 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Sugerujemy, aby naczynie było przykryte przezroczystą pokrywką na tyle, by światło słoneczne było w stanie przenikać do nasion, ale jednocześnie by wilgoć z podłoża krążyła między kiełkami, zapewniając swoisty mikroklimat i lepsze nawodnienie roślin.
Spożywanie kiełków owsa jest prostym i skutecznym sposobem na wzbogacenie diety w cenne składniki odżywcze. Dodane do sałatek, smoothies, dodatek do kanapek lub jako składnik pieczywa, mogą znacząco podnieść wartość odżywczą posiłków, jednocześnie oferując różnorodność smakową.
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 50 g
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl