Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Sól morska aromatyzowana naturalnie dymem z drewna bukowego to naturalna sól morska, wędzona następnie dymem z powoli spalonych polan bukowych. WĘDZONA SÓL nadaje potrawom smak i aromat wędzonki. Do produkcji tego typu soli użyto tradycyjnych metod wędzenia, dzięki czemu zapach jest słodkawy i głęboki, a smak dymny i łagodny. SÓL WĘDZONA TRADYCYJNIE doskonale sprawdzi się w potrawach mięsnych, sosach i zupach. Nie używa się jej jak klasycznej soli – dla uzyskania słonego smaku, ale jedynie szczyptę lub dwie – by uzyskać wielowymiarowość smaków i zapachów.
SÓL MORSKA WĘDZONA NATURALNIE to szlachetna i bardzo wykwintna odmiana soli. Dzięki drobnej frakcji soli nie trzeba mielić w młynku - produkt jest gotowy do użycia bezpośrednio z opakowania. Sól wędzona idealnie sprawdzi się jako posypka na kanapki, zapiekanki czy grillowane warzywa. Nawet weganie mogą nią doprawić swoje ulubione potrawy celem uzyskania dymnego posmaku. Drobne kryształki soli wędzonej dodane do potraw z mięsa, zup czy sosów sprawią, że potrawy przejdą naturalnym smakiem wędzonki. Wystarczy szczypta tej soli by barszcz lub zupa pomidorowa nabrały nowego, ciekawego smaku.
Tradycja wędzenia soli wywodzi się od wikingów, którzy do procesu wędzenia używali drewna bukowego. Wówczas smak i zapach soli były bardzo intensywne i należało bardzo uważać na ilość, której dodawano do potrawy. Sól wędzona może bowiem łatwo zdominować smak i zapach.
Proces powstawania WĘDZONEJ SOLI MORSKIEJ jest bardzo pracochłonny. Kryształki soli morskiej poddaje się wielogodzinnemu działaniu dymu z drewna bukowego. Co kilka godzin należy sól przemieszać by zapach i smak równomiernie oddziaływały na sól. Pracochłonność procesu sprawia, że WĘDZONA SÓL MORSKA jest produkowana w stosunkowo niewielkich ilościach, przez co uznaje się ją za niezwykle cenną i wartościową.
SÓL MORSKA WĘDZONA NAD DREWNEM BUKOWYM ma głęboką, piękną barwę i konsystencję mokrego piasku. Jest to efekt połączenia mlecznego koloru soli morskiej i związków mineralnych zawartych w dymie drewnianym. Przy produkcji korzystano nie z jakiegokolwiek przypadkowego drewna, ale z drewna bukowego - idealnego do nadawania charakterystycznego, wyrazistego wędzonkowego posmaku i aromatu.
Wyprodukowano w Polsce
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 30 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie brązowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl