Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Oferowane nas oregano jest pierwszego gatunku - tylko najładniejsze, bardzo aromatyczne listki.
Oregano jest jednym z najdłużej znanych ziół, a jej właściwości lecznicze znał już Hipokrates oraz Arystoteles. W dawnych czasach oregano wykorzystywano także do farbowania na czarny kolor różnorodnych tkanin. Kwiaty natomiast służyły do barwienia wełny na kolor pomarańczowy. Dzięki swoim właściwościom leczniczym oregano stosowane jest jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, przeciwbiegunkowy, a także moczopędny oraz odtruwający. Bardzo często olejek tymolowy z zawarty w oregano stosuje się do płukania gardła oraz jako "maść" na trudno gojące się rany.
Zastosowanie:
Oregano jest jedną z roślin wchodzących w skład ziół prowansalskich. Używa się jej do sosów, pizzy, przyprawiania różnorodnych sałatek oraz mięsa nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Suszone oregano dodawane do zup, potraw rybnych oraz krabów w znacznym stopniu podnosi ich walory smakowe. Jest także idealnym dodatkiem do pomidorów, stanowiąc z nimi doskonałe połączenie, wydobywając z nich zarazem to, co najlepsze. Często lebiodkę wykorzystuje się także jako dodatek do alkoholi - przede wszystkim do przyprawiania likierów oraz wermutów. Ważną informacją jest również fakt, że wszystkie potrawy przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania. W smaku lebiodka podobna jest do majeranku, a w połączeniu z nim tworzy niesamowicie pyszną przyprawę o charakterystycznym smaku. Szefowie kuchni proponują, aby oregano stosować w połączeniu z bazylią, tymiankiem, kminkiem bądź kolendrą, które każdej potrawie nadadzą wspaniały smak.
Przykładowy sposób wykorzystania:
Kraj pochodzenia surowca: Turcja
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 30 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl