Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
TRAWA CYTRYNOWA 20 gramów
Trawa cytrynowa jest bardzo popularną przyprawą kuchni tajskiej. W Ameryce Południowej napar z trawy cytrynowej jest popularnym napojem odświeżającym. Ma on przyjemny, cytrynowy smak i aromat, zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł. Trawa cytrynowa nadaje bowiem potrawom odświeżający, cytrynowy smak, pozbawiony kwaśności cytryny.
Trawa cytrynowa jest też idealnym dodatkiem do herbaty czarnej i zielonej, a także do yerba mate. Nadaje im delikatny, cytrynowy posmak. Można ją użyć zamiast cytryny w ilości jednej łyżeczki suszu na szklankę herbaty. Polecamy szczególnie tym, którzy czasem lubią zmienić smak swojej herbaty. Efekt jest zbliżony do uzyskiwanego za pomocą cytryny, natomiast wysuszona trawa cytrynowa jest znacznie wygodniejsza w przechowywaniu czy podczas podróży.
W krajach Dalekiego Wschodu trawę cytrynową szeroko stosuje się jako przyprawę do sosów, zup i warzyw, ryb, mięs, sosów, marynat, curry, sałatek, pikli czy deserów. Nadaje potrawom odświeżający, cytrynowy smak, pozbawiony jednak silnej kwaśności cytryny. Jest szczególnie ulubioną przyprawą w kuchni ludu Hmong (Chiny południowe i Azji południowo-wschodnia), w Tajlandii, Laosie, Kambodży, Indonezji, Wietnamie, na Filipinach i Sri Lance, a także na Karaibach.
Trawa cytrynowa ze względu na swój zapach często służy też jako znakomity dodatek aromatyczny do różnych napojów, likierów, kompotów, słodyczy, ciast i deserów. Gotując np. kompot z gruszek, jabłek czy brzoskwiń, można dodać do niego odrobinę trawy cytrynowej. Innym przykładem może być modyfikacja przepisu na deser panna cotta - do śmietany zamiast laski wanilii dodajemy źdźbło trawy cytrynowej, dzięki czemu zyskuje ona wspaniały cytrynowy aromat.
Trawa cytrynowa znajduje zastosowanie także w lecznictwie - wykorzystywane są liście oraz olejek eteryczny. Ma działanie antyseptyczne. Napar używany jest podczas niestrawności, bólów głowy oraz jako domowy lek na obniżenie gorączki, który dobrze tolerują także dzieci, podczas przeziębień, kolek i bólów żołądka. Odświeża i odstresowuje, ma też działanie lekko uspokajające (stąd chętnie jest używana przed snem).
Przygotowanie: Użyć 3 łyżeczki suszu na 5 filiżanek wody, krótko zagotować. Doskonała także jako zimny napój. Można doprawić miodem lub cukrem trzcinowym.
Kraj pochodzenia surowca: Egipt
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 20 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl