Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Przyprawa indyjska
SAMAR MASALA
30 gramów !!!
Sambar Masala to bardzo popularna w Indiach przyprawa o niesamowitym aromacie i smaku.
Skład:
Przykładowe zastosowanie Sambar Masali:
Sambar toor dal z południowych Indii
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego toor dalu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pasty z tamaryndy
- 1/2 szkl. świeżego startego kokosa
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1/2 małego chili
- 2 łyżki sambar masali
- natka kolendry lub pietruszki
Sposób przyrządzania:
Tamarynda to bardzo kwaśne owoce drzewa tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W tym przepisie można ostatecznie zastąpić je sokiem z 1 cytryny Toor dal umyj dokładnie i namocz w 4 szklankach gorącej wody na 4 godz. Odcedź, zalej 5 szklankami zimnej wody, dodaj kurkumę i masło, zagotuj na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Tamaryndę namocz w 1 /3 szklanki gorącej wody. W blenderze zmiksuj kokos, cukier, chili i 1/2 szklanki zimnej wody, dołóż rozpuszczoną tamaryndę i dodaj to wszystko pod koniec gotowania do dalu. Na patelni rozgrzej olej i smaż gorczycę, mieszając. Gdy zacznie strzelać, wsyp sambar masalę, zamieszaj. Połącz z gotującym się dalem. Posól do smaku i posyp posiekaną natką.
Przepis 2;
-Paczka makaroniku: rurki
-śmietana 18% a jak..
-garść łuskanej pestki dyni
-mieszanka warzywna ze słoika (marchew,groszek,kukurydza)
-przyprawy(asofetida,cury,sambar masala)
Gotujemy makaron na aldente. Na rozgrzanym oleju (najlepiej gee) prażymy pestki dyni, później prażymy przyprawy i dodajemy mieszankę warzywną. Mocno zagrzać to wszystko i dodać śmietany, wymieszać i posolić do smaku.
Przepis nadesłany przez Łukasza z Bierunia
Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionej przyprawy woreczki z sambar masalą (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.
Inni oferują o wiele mniejsze opakowania, przez co żeby nabyć określoną gramaturę kupujesz więcej opakowań, za które rzecz jasna płacisz Ty!
Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Cechy | |
Kolor | odcienie pomarańczowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl