Masz pytanie?

Migdały blanszowane 1 kg DUŻA PAKA

Migdały blanszowane - sklep Skworcu.com.pl
Migdały blanszowane - sklep Skworcu.com.pl
Cena:38.25PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Migdały blanszowane 1 kg

DUŻA PAKA z USA

 

Migdały blanszowane, czyli migdały pozbawione skórki, mają ciekawą i długą historię, która ściśle wiąże się z kulturą spożywczą wielu regionów świata, w tym Bliskiego Wschodu, Europy, a później Ameryki. Historia migdałów sięga tysięcy lat wstecz. Są jednymi z najstarszych uprawianych orzechów na świecie. Pochodzą z obszarów dzisiejszego Iranu i są obecne w zapisach historycznych i archeologicznych różnych starożytnych cywilizacji, w tym Egipcjan i Rzymian. Migdały były cenione zarówno za swoje walory smakowe, jak i zdrowotne.

 

Za pomocą migdałów blanszowanych można przyrządzić:

  • masło migdałowe;
  • twarożek z migdałów;
  • przepyszne desery;
  • lub po prostu zjeść ze smakiem :)

 

Przykładowe zastosowanie:

 

 

Proces blanszowania migdałów, czyli usuwania ich brązowej skórki, ma na celu uzyskanie orzechów o bardziej delikatnym smaku i teksturze, bez goryczki.  Blanszowane migdały są łatwiejsze do spożycia i bardziej wszechstronne w kuchni. Mogą być stosowane w cukiernictwie, do produkcji marcepanu, migdałowych mleczek, jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. U nas zakupisz je w postaci całej ale też jako migdały płatki czy słupki

 

Blanszowanie migdałów polega na zanurzeniu ich na krótko w gorącej wodzie, co sprawia, że skórka staje się luźna i łatwo oddziela się od orzecha. Ten proces nie tylko ułatwia spożywanie i obróbkę kulinarną migdałów, ale również zwiększa ich estetyczny urok, co ma duże znaczenie w fine dining i wypiekach.

 

Z czasem, z wprowadzeniem migdałów do Ameryki przez hiszpańskich misjonarzy, uprawy te rozpowszechniły się głównie w Kalifornii, która dziś jest jednym z największych producentów migdałów na świecie. Współczesne techniki uprawy i przetwarzania migdałów pozwalają na masową produkcję migdałów blanszowanych, które są łatwo dostępne na globalnym rynku.

 

 

Dodatkowym atutem migdałów jest występowanie w nich wapnia, który naturalnie wspiera kości. Dlatego są one szczególnie polecane dzieciom, młodzieży w okresie wzrostu oraz kobietom w ciąży. Wartość odżywcza migdałów jest tym większa, im dokładniej są one pogryzione.

 

Wartości odżywcze w 100g MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH:

  • wartość energetyczna: 2528 kJ / 602 kcal,
  • węglowodany: 9,5 g,
    • w tym cukry: 5,0 g,
  • tłuszcze: 50,6 g,
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,9 g,
  • białko: 21,9 g,
  • błonnik: 10,4 g,
  • sól*: 0,07 g.

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

 

 

Kraj pochodzenia surowca: USA

Masa netto: 1 kg

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Migdały blanszowane 1 kg DUŻA PAKA - Cechy
Cechy
Kolorodcienie kremowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook