Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
MAK BIAŁY jest łagodniejszą i jednocześnie szlachetniejszą odmianą maku. Słodki smak tych drobnych nasion został doceniony przez cukierników i piekarzy. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali Świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. Pochodzi z tego samego gatunku, co mak niebieski, czyli Papaver somniferum, znany jako mak lekarski. Jest uprawiany głównie w krajach o ciepłym klimacie, takich jak Indie, Turcja, Czechy, czy Węgry. Mak biały, w przeciwieństwie do maku niebieskiego, jest mniej popularny w Europie, ale jest często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej.
Mak biały to roślina jednoroczna, która preferuje żyzne, dobrze osuszone gleby i słoneczne stanowiska. Roślina może osiągać wysokość od 60 do 150 cm. Kwitnie dużymi, pojedynczymi kwiatami w kolorze białym, różowym lub fioletowym, z których po opadnięciu płatków formują się torebki nasienne zawierające tysiące małych ziaren, w tym przypadku o białym kolorze.
Wartości odżywcze dla 100 gram MAKU BIAŁEGO:
Czy wiesz, że:
Ziarna maku białego to wszechstronny składnik, który można dodawać do sałatek, pieczywa, ciast, a także wykorzystywać jako naturalny zagęstnik do sosów i zup.
Kraj pochodzenia surowca: Czechy
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 1 kilogram
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie kremowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl