Masz pytanie?
Zobacz

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Migdały SŁUPKI 50g blanszowane

Migdały słupki blanszowane - sklep Skworcu.com.pl
Migdały słupki blanszowane - sklep Skworcu.com.pl
Cena:3.25PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Migdały SŁUPKI 50g blanszowane

 

Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb) to gatunek rośliny wieloletniej uprawianej niemalże na całym świecie. Pierwsze znaleziska dotyczące migdałowca odkryto w Starożytnym Egipcie i pochodzą najprawdopodobniej z 1550 r. p.n.e. Do Ameryki Północnej owoce migdałowca dotarły dopiero w 1700 r. skąd zostały przetransportowane w inne rejony świata. Migdałami cieszymy się do dziś. Cenimy je nie tylko za wspaniały smak, ale również za liczne wartości prozdrowotne. 

 

Migdały są bogate w witaminę E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników. Spożywanie migdałów pomaga chronić się przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się. Ich atutem jest także zawartość pokaźnej ilości białka (zalecanej w diecie wegetariańskiej i wegańskiej).

 

Migdały są doskonałym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Z użyciem migdałów stworzysz obłędny marcepan, masło migdałowe czy inne przepyszne desery. Dzięki zakupieniu pokrojonych już w słupki blanszowanych migdałów zaoszczędzisz czas na siekaniu całych orzechów, tudzież ich blanszowanie. Przygotowane w ten sposób migdały dodają chrupkości daniom, pozwalają przyrządzić pyszne potrawy, ozdobić lody, a nawet zupy! 😊

 

Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie  w artykule „Trendy w żywieniu człowieka” piszą, że „najwięcej białka zawierają orzeszki ziemne i pistacjowe, a także migdały. Ilości te są porównywalne bądź znacznie wyższe do zawartości tego składnika w produktach pochodzenia zwierzęcego. Białko orzechów znane jest jako białko o dość niskiej wartości biologicznej, ale z uwagi na niski udział lizyny w stosunku do argininy uznane jest jako czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych. Zawartość błonnika pokarmowego w orzechach kształtuje się na poziomie od 3 do 12 g w 100 g, co umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w ilości od 5 do 10% po spożyciu 30 g orzechów. Orzechy nie zawierają cholesterolu, ale zawierają znaczącą ilość steroli roślinnych odgrywających ważną rolę strukturalną membran, stabilizujących podwójną warstwę fosfolipidów. Orzechy znane są też jako źródło witamin przeciwutleniających niezbędnych do ochrony przed stresem oksydacyjnym. Migdały, orzechy laskowe i pinii są dobrym źródłem przede wszystkim α-tokoferolu” składnika bioaktywnego o działaniu przeciwutleniającym.

 

Słupki migdałowe są naturalnym źródłem:

MAGNEZU, który:

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

 

ŻELAZA, który:

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
  • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

CYNKU, który:

  • pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie,
  • wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
  • wpływa na prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna: 2497 kJ / 604 kcal,
  • tłuszcze: 52 g,
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 4,7 g,
  • białko: 20 g,
  • błonnik: 13 g,
  • węglowodany: 7,6 g,
    • w tym cukry: 4,9 g,
  • sól*: 0,04 g.

 

Składniki mineralne w 100g:

  • magnez 275 mg (73% **RWS)
  • żelazo 3,7 mg (26% **RWS)
  • cynk 3,1 mg (31% **RWS)

 

*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

** dziennych Referencyjnych Wartości Spożycia (dla osoby dorosłej).

 

Kraj pochodzenia surowca: USA

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 50 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Migdały SŁUPKI 50g blanszowane - Cechy
Cechy
Kolorodcienie kremowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook