Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb) to gatunek rośliny wieloletniej uprawianej niemalże na całym świecie. Pierwsze znaleziska dotyczące migdałowca odkryto w Starożytnym Egipcie i pochodzą najprawdopodobniej z 1550 r. p.n.e. Do Ameryki Północnej owoce migdałowca dotarły dopiero w 1700 r. skąd zostały przetransportowane w inne rejony świata. Migdałami cieszymy się do dziś. Cenimy je nie tylko za wspaniały smak, ale również za liczne wartości prozdrowotne.
Migdały są bogate w witaminę E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników. Spożywanie migdałów pomaga chronić się przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się. Ich atutem jest także zawartość pokaźnej ilości białka (zalecanej w diecie wegetariańskiej i wegańskiej).
Migdały są doskonałym dodatkiem do wielu potraw w kuchni. Z użyciem migdałów stworzysz obłędny marcepan, masło migdałowe czy inne przepyszne desery. Dzięki zakupieniu pokrojonych już w słupki blanszowanych migdałów zaoszczędzisz czas na siekaniu całych orzechów, tudzież ich blanszowanie. Przygotowane w ten sposób migdały dodają chrupkości daniom, pozwalają przyrządzić pyszne potrawy, ozdobić lody, a nawet zupy! 😊
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w artykule „Trendy w żywieniu człowieka” piszą, że „najwięcej białka zawierają orzeszki ziemne i pistacjowe, a także migdały. Ilości te są porównywalne bądź znacznie wyższe do zawartości tego składnika w produktach pochodzenia zwierzęcego. Białko orzechów znane jest jako białko o dość niskiej wartości biologicznej, ale z uwagi na niski udział lizyny w stosunku do argininy uznane jest jako czynnik sprzyjający zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób krążeniowych. Zawartość błonnika pokarmowego w orzechach kształtuje się na poziomie od 3 do 12 g w 100 g, co umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w ilości od 5 do 10% po spożyciu 30 g orzechów. Orzechy nie zawierają cholesterolu, ale zawierają znaczącą ilość steroli roślinnych odgrywających ważną rolę strukturalną membran, stabilizujących podwójną warstwę fosfolipidów. Orzechy znane są też jako źródło witamin przeciwutleniających niezbędnych do ochrony przed stresem oksydacyjnym. Migdały, orzechy laskowe i pinii są dobrym źródłem przede wszystkim α-tokoferolu” składnika bioaktywnego o działaniu przeciwutleniającym.
Słupki migdałowe są naturalnym źródłem:
MAGNEZU, który:
ŻELAZA, który:
CYNKU, który:
Wartości odżywcze w 100g:
Składniki mineralne w 100g:
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
** dziennych Referencyjnych Wartości Spożycia (dla osoby dorosłej).
Kraj pochodzenia surowca: USA
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie kremowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl