Migdały prażone
MIELONE MĄCZKA
migdałowa mąka 100g
MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce.
Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i z grupy B oraz potas, fosfor, żelazo i wapń.
Przykładowy sposób wykorzystania:
Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników). A zatem chronią nas przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się. Ich atutem jest także zawartość pokaźnej ilości białka (zalecane w diecie wegetariańskiej). A ponadto migdały zawierają znaczną ilość witamin B1 i PP oraz potas, czyli składniki usprawniające funkcje mózgu zapewniając tym samym lepsza pamięć i koncentrację. Z tego względu migdały poleca się uczniom oraz wszystkim tym, którzy chcą jak najlepiej przyswajać wiedzę.
Migdały zawierają również bardzo duże ilości magnezu potrzebnego do syntezy białek i przy skurczach mięśniowych. Magnez chroni naczynia włosowate przed zniszczeniem bierze udział w syntezie znacznej ilości enzymów i odgrywa kluczową rolę w przemianach energetycznych cukru we krwi. To co jest szczególnie istotne, to jego ochronne działanie na mózg w warunkach stresu.
Dodatkowym atutem migdałów jest duża zawartość wapnia, który naturalnie wspiera kości, dlatego są one szczególnie polecane dzieciom, młodzieży w okresie wzrostu oraz kobietom w ciąży. Wartość odżywcza migdałów jest tym większa, im dokładniej są one pogryzione.
Właściwości odżywcze w 100 gramach MĄKI MIGDAŁOWEJ:
- wartość energetyczna: 2496kJ/604kcal;
- węglowodany: 7,6g;
- białko: 20g;
- tłuszcze: 52g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7g;
- sól: 0,04g;
Oferowane migdały zostały sprowadzone do naszego kraju przez polskiego importera - spełniają zatem unijne wymogi dot. jakości.
Kraj pochodzenia surowca: USA
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.