Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Chili, znane również jako Capsicum annuum, ma swoje korzenie w Ameryce Południowej, gdzie było uprawiane przez starożytne cywilizacje już ponad 6000 lat temu. Jednak dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku, chilli zaczęło stopniowo trafiać do Europy - stając się popularnym składnikiem kuchni. Historia chili w Europie wiąże się głównie z hiszpańskimi i portugalskimi odkrywcami, którzy przywieźli te ostre papryczki do swoich krajów, a następnie rozprzestrzenili je na inne kontynenty. W Europie chili zyskało popularność jako tańszy zamiennik pieprzu czarnego, który w tamtym czasie był drogim towarem.
Chili grys z pestkami jest szczególnie cenione za swoją intensywność i głębię smaku, która dodaje charakteru wielu potrawom. Można je używać do przygotowania ostrych sosów, zup, jako dodatek do mięs i marynat, a także do wzbogacania smaku warzyw grillowanych czy pieczonych.
Chili jest nie tylko znane z intensywnego smaku, ale także z licznych korzyści prozdrowotnych. Zawiera kapsaicynę - związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak niektórych odmian papryki, w tym chili. Jest to alkaloid, który znajduje się głównie w nasionach i błonach wewnętrznych owoców.
Kraj pochodzenia surowca: Chiny
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie czerwonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl