Masz pytanie?

Melasa z Trzciny Cukrowej 680 g

Melasa z Trzciny Cukrowej - sklep Skworcu.com.pl
Melasa z Trzciny Cukrowej - sklep Skworcu.com.pl
Cena:19.75PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na konto
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Syrop z zielonych szyszek sosny 170ml pyszny EAN (GTIN) 5901333002059

 

MELASA Z TRZCINY

CUKROWEJ 680 gramów

 

Melasa z trzciny cukrowej to gęsty, ciemny syrop, który powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Ma długą i fascynującą historię, która jest ściśle związana z historią uprawy trzciny cukrowej oraz produkcji cukru.

 

Początki uprawy trzciny cukrowej sięgają starożytności. Uważa się, że trzcina cukrowa pochodzi z Nowej Gwinei i została rozprzestrzeniona przez ludzi wędrujących po Południowo-Wschodniej Azji, Indiach, a następnie na Bliski Wschód. Arabowie odegrali kluczową rolę w rozpowszechnianiu uprawy trzciny cukrowej w basenie Morza Śródziemnego, zwłaszcza na Sycylii i w południowej Hiszpanii, już w średniowieczu.

 

CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY 200g Mauritius Kod producenta K 2087

 

Europejczycy po raz pierwszy zetknęli się z cukrem trzcinowym dzięki krucjatom i handlowi z krajami arabskimi. Zainteresowanie cukrem szybko wzrosło w Europie, ale dopiero odkrycie Ameryk przez Kolumba w 1492 roku i późniejsze kolonizacje umożliwiły masową produkcję cukru trzcinowego. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym odbywało się to szczególnie na Karaibach i w innych częściach Nowego Świata.

 

 

CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY 200g Mauritius EAN (GTIN) 5903760684914

 

Melasa powstaje w  procesie rafinacji cukru, w którym soki z trzciny cukrowej są gotowane, aby skrystalizować cukier. To, co pozostaje po ekstrakcji cukru, to gęsty, ciemny syrop obfitujący w cukry nierafinowane oraz różne minerały i witaminy, co sprawia, że melasa jest uznawana nie tylko za produkt kulinarny, ale i za składnik o wartościowych parametrach odżywczych. W historii melasa miała również inne zastosowania. Była wykorzystywana jako słodzik, w produkcji rumu, a także jako składnik pasz dla zwierząt. W XVIII i XIX wieku stała się ważnym produktem handlowym, szczególnie w kontekście trójkątnego handlu między Europą, Afryką i Amerykami. Dziś melasa z trzciny cukrowej jest ceniona za swój unikatowy smak i właściwości odżywcze, znajdując zastosowanie w kuchniach na całym świecie, od słodzików w pieczywie i deserach, po składnik sosów i marynat.

 

CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY 200g Mauritius Marka Skworcu

 

Składniki: 

  • syrop z cukru inwertowanego, 
  • ​​​melasa trzcinowa.

 

Przykładowy sposób wykorzystania:

 

MELASA Z TRZCINY CUKROWEJ zapakowana jest w estetyczne opakowanie typu PET z wygodnym dozownikiem. Butelka została wykonana z plastiku, który jest szeroko poddawany recyklingowi.

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • wartość energetyczna: 1344 kJ / 316 kcal,
  • tłuszcze: 0,2 g,
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g,
  • węglowodany: 78 g,
    • w tym cukry: 67 g,
  • białko: 0,6 g,
  • sól: 0,15 g.

 

Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii

Dystrybutor: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 680 gramów

Melasa z Trzciny Cukrowej 680 g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook