Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Anyż gwiazdkowaty to popularne ziele znane już od czasów starożytnych systemów medycznych: chińskiego i indiańskiego. Jego owoce mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy. Ta roślina, dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i zapachowi, od dawna przyciąga uwagę i zainteresowanie różnych kultur, zachowując swoje znaczenie do dzisiaj.
Główny składnik olejku anyżowego - anetol znany jest jako środek wspomagający w redukcji gazów i wzdęć, oraz uspokaja problemy trawienne. Zioło to jest dawane niemowlętom i dzieciom w celu łagodzenia kolek. Ludzie starsi również mogą je stosować do łagodzenia nudności i niestrawności. Olejek aromatyczny z anyżu jest również używany zewnętrznie na wszy, pchły, kleszcze i świerzb.
UWAGA: Olejek anyżowy może być używany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza. Nie brać anyżu w czasie ciąży, z wyjątkiem ilości używanych normalnie w czasie gotowania.
Zastosowanie kulinarne:
Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Znalazł zastosowanie w kuchni jako przyprawa, jego słodki, lekko piekący smak jest popularny w wielu kuchniach na całym świecie. Wykorzystywany jest w pieczywie, deserach, a także w produkcji alkoholi, jak na przykład ouzo w Grecji czy pastis we Francji. Anyż posiada również znaczenie kulturalne w niektórych regionach. Na przykład w niektórych krajach europejskich anyż jest składnikiem tradycyjnych ciast świątecznych.
Przykładowe zastosowanie:
Dobrze nadaje się też dla celów dekoracyjcnych :)
Kraj pochodzenia surowca: Wietnam
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 3 sztuki
Informacja o alergench:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | Przyprawy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl