Masz pytanie?

Fasola CZERWONA LAILA Red Kidney Beans 2 kg oryginalna

Fasola CZERWONA 2 kg Laila - sklep Skworcu.com.pl
Fasola CZERWONA 2 kg Laila - sklep Skworcu.com.pl
Cena:24.75PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Fasola CZERWONA 2 kg LAILA

Red Kidney Beans oryginalna 

 

Któż nie zastanawiał się skąd się wzięła fasola czerwona i czemu zawdzięcza swój piękny i wyrazisty kształt?
Otóż fasola jest warzywem strączkowym, o którym możemy znaleźć wzmianki w opowiadaniach z czasów przed Chrystusem. W starożytnym Egipcie faraon Ramzes II składał z niej ofiary bogom. Szacuje się, że było to blisko aż 12 tysięcy dzbanów nią wypełnionych. 

 

Fasola czerwona wywodzi się z Ameryki środkowej; najbardziej znana była w Meksyku, ale udomowili ją mieszkańcy Peru już ok 10 000 lat temu. Uprawiana była też  przez ludzi zamieszkujących tereny łańcucha górskiego Andów. Do Europy przypłynęła po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki i wraz z powrotem żeglarzy zawitała na nowy kontynent. W dzisiejszych czasach uprawiana jest na każdym kontynencie (poza Antarktydą).

 

Fasola jest warzywem z rodziny bobowatych, ze względu na swój kształt często nazywana jest fasolą nerkowatą i  posiada ok. 90 odmian. Jest bardzo bogata w białko (ok. 22% zawartości ziarna) - jest trzecim po soi i grochu roślinnym źródłem białka za co cenią ją wegetarianie. Jest bogata w witaminy B, A, C oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń oraz niektóre odmiany: żelaza, cynku czy selenu. Warto spożywać ją w profilaktyce przeciwnowotworowej ze względu na zawartość inhibitorów proteazy hamujących rozwój tkanek nowotworowychPomaga obniżyć ciśnienie krwi, pobudzić perystaltykę jelit, wpływa na poprawę pamięci.

 

Fasolę możemy używać w kuchni do wielu dań np. :

  • Kuchnia Meksykańska: burrito, chilli con carne, sos do tortilli.
  • Kuchnia Indyjska: potrawa zwana Dal - danie jednogarnkowe przypominające zupę, zawierające fasolę, groch i soczewicę. Dodatkowo Hindusi wyspecjalizowali się w przygotowaniu różnorakich past.
  • Kuchnia Portugalska: żeberka z fasolą nerkowatą i ostrą papryką.

 

Sposób przygotowania:

Moczyć fasolę przez noc lub przez co najmniej 8 godzin. Spłukać w zimnej wodzie. Doprowadzić do wrzenia przez 10 minut, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości. Nie jeść na surowo.

 

Skład: Fasola czerwona 100 %

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • wartość energetyczna 1177 kJ / 277 kcal
  • węglowodany 44 g
    • w tym cukry 2,5 g
  • białko 22 g
  • tłuszcz 1,4 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
  • sól <0.1 g.

 

Pakowano w Wielkiej Brytanii

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 2 kg

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Opakowanie w 100% nadaje się do recyklingu.

Fasola CZERWONA LAILA Red Kidney Beans 2 kg oryginalna - Cechy
Cechy
Kolorodcienie czerwonego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook