Masz pytanie?

ZIARNO KAKAOWCA łuskane (lekko prażone) 100g

Ziarno kakaowca kakao łuskane
Ziarno kakaowca kakao łuskane
Cena:8.90PLN
w ciągu 24h od zaksiegowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Ziarno KAKAOWCA łuskane 100g

 

Dotychczas ziarna te były używane jedynie przez profesjonalnych kucharzy.

Proszek z mielonych ziaren kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3-7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone.  W wyniku powyższego procesu otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia  otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczone, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego – czyli kakao.

Rozdrobnione i lekko prażone ziarna dostępne w naszym sklepie są znacznie łatwiejsze do spożycia bezpośredniego lub wykorzystania kulinarnego niż całe ziarna.

 

Skład chemiczny

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

  • Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.

  • Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.

  • Teobromina - ma właściwości pobudzające.

  • Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.

  • Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.

  • Zawiera także minerały, jak: potas, wapń, miedź, fosfor.

  • Dodatkowo pobudząja one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.

 

Ziarno kakaowca znane było już przez Majów i Azteków 1500 lat p.n.e. Wykorzystywano je do sporządzania pożywnego napoju. Ziarna kakaowe były w Meksyku środkiem płatniczym, natomiast Majowie ściągali w tej formie podatek. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem, czy chili, sporządzali napój który przeznaczony był głównie dla władców-królów, arystokracji, czy uczestników religijnych obrzędów. Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów, jednak napój ten woleli degustować chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe o skrajnych smakach i zapachach jak np. papryka, wanilia, suszone płatki kwiatów nadające różny kolor.

Podaje się różne warianty przywędrowania czekolady do Europy.

 

Źródła podają, iż jako pierwszy odkrył czekoladę Krzysztof Kolumb podczas podróży w 1502 r. Ziarna przywiezione na dwór hiszpański nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero hiszpański podróżnik przywiózł z odbytej podróży do Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret sporządzania napoju z gniecionych nasion i wody, spożywanego na zimno z dodatkiem przypraw i pieprzu. Hiszpanie opracowali recepturę podawania czekolady jako napoju ciepłego z dodatkiem cukru i cenionego cynamonu i anyżu. Przez blisko 100 lat Hiszpanie strzegli tajemnicy.

 

W XVII i XVIII wieku czekolada stała się ulubionym napojem dam w całej Europie. O Marii Teresie Austriackiej mówiono, że ma dwie pasje - króla i czekoladę. Początek XIX wieku to "demokratyzacja" czekolady. Powstają pierwsze przemysłowe wytwórnie czekolady jak np. Van Houten, Menier, Suchard i Kohler.

 

Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham, w Anglii. Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.

 

Zastosowanie kulinarne:

można je spożywać jako przekąskę (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami),w Meksyku niezwykle popularne są ziarna kakaowca w miodzie,pokruszone ziarna kakaowca to również idealny dodatek do wypieków słodkich oraz dań wytrawnych, a także jako posypka do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, czy innych deserów.

 

Wartości odżywcze w 100g ŁUSKANYCH ZIAREN KAKAOWCA:

  • wartość energetyczna: 2621kJ/626kcal,

  • tłuszcz: 51g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 30g),

  • węglowodany: 29,4g (w tym cukry: 1,5g),

  • białko: 12,4g,

  • błonnik: 15g,

  • sól: 0,1g.

 

Kraj pochodzenia: Peru.

Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc.

Masa netto: 100 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

ZIARNO KAKAOWCA łuskane (lekko prażone) 100g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook