Masz pytanie?

KAKAOWIEC ziarno prażone w całości 100g

Prażone ziarno kakaowca w  - sklep internetowy
Prażone ziarno kakaowca w - sklep internetowy
Cena:8.90PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Posiadamy na stanie:38
Do koszyka
masz pytania?

aż 100 gramów

ZIAREN KAKAOWCA

PRAŻONE W CAŁOŚCI !!!

 

Dotychczas PRAŻONE ZIARNA KAKAOWCA były używane jedynie przez profesjonalnych kucharzy.  Te trudnodostępne, niepozorne ziarna stanowią tajemnicę smaku i aromatu wielu wspaniałych potraw. Dziś, coraz częściej znajdujemy dla nich zastosowanie w kuchniach domowych.

 

Rozkruszone, zmielone lub rozbite w moździerzu, PRAŻONE ZIARNA KAKOWCA wchodzą w skład domowej czekolady, kremów, lodów i deserów. Czasami wykorzystuje się je jako kruszonkę do ciast, babeczek i ciasteczek. Całymi ziarnami można dodatkowo udekorować potrawę lub zjeść je, ot tak. Początkowo ich smak jest gorzki, jednak już po chwili czuć charakterystyczną nutę kakao.

Proszek z mielonych ziaren kakaowca stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3-7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone.  W wyniku powyższego procesu otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie tłoczenia  otrzymuje się masło kakaowe, a odtłuszczone wytłoczone, poddane powtórnemu mieleniu, przybierają postać proszku kakaowego – czyli kakao. 



Skład chemiczny

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

  • Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.
  • Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.
  • Teobromina - ma właściwości pobudzające.
  • Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.
  • Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.
  • Zawiera także minerały, jak: potas, wapń, miedź, fosfor.
  • Dodatkowo pobudzją one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.


Ziarno kakaowca znane było już przez Majów i Azteków 1500 lat p.n.e. Wykorzystywano je do sporządzania pożywnego napoju. Ziarna kakaowe były w Meksyku środkiem płatniczym, natomiast Majowie ściągali w tej formie podatek. Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem, czy chili, sporządzali napój który przeznaczony był głównie dla władców-królów, arystokracji, czy uczestników religijnych obrzędów. Aztekowie przejęli zwyczaj spożywania czekolady od Majów, jednak napój ten woleli degustować chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe o skrajnych smakach i zapachach jak np. papryka, wanilia, suszone płatki kwiatów nadające różny kolor.

Podaje się różne warianty przywędrowania czekolady do Europy.

Źródła podają, iż jako pierwszy odkrył czekoladę Krzysztof Kolumb podczas podróży w 1502 r. Ziarna przywiezione na dwór hiszpański nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero hiszpański podróżnik przywiózł z odbytej podróży do Ameryki Środkowej nasiona kakaowca oraz sekret sporządzania napoju z gniecionych nasion i wody, spożywanego na zimno z dodatkiem przypraw i pieprzu. Hiszpanie opracowali recepturę podawania czekolady jako napoju ciepłego z dodatkiem cukru i cenionego cynamonu i anyżu. Przez blisko 100 lat Hiszpanie strzegli tajemnicy.

W XVII i XVIII wieku czekolada stała się ulubionym napojem dam w całej Europie. O Marii Teresie Austriackiej mówiono, że ma dwie pasje - króla i czekoladę. Początek XIX wieku to "demokratyzacja" czekolady. Powstają pierwsze przemysłowe wytwórnie czekolady jak np. Van Houten, Menier, Suchard i Kohler.

Obecnie istnieje na świecie tylko jedno miejsce, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jest to muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham, w Anglii. Prawdziwej czekolady można skosztować także w Kolonii w Niemczech w Muzeum Czekolady.

 

Wartości odżywcze w 100g ZIARNA KAKAOWCA:

  • wartość energetyczna: 2558kJ/611kcal,
  • tłuszcz: 52g,
    • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 34g,
  • węglowodany: 29,4g,
  • w tym cukry: 0,1g,
  • białko: 15,4g,
  • sól: 0,2g.

 

Kraj pochodzenia produktu: Dominikana

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionego produktu woreczki (zamknięte grubym zgrzewem) zostąną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

KAKAOWIEC ziarno prażone w całości 100g - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Facebook