Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Zbliżone wielkością do dobrze nam znanych orzechów laskowych, orzeszki makadamii swój rodowód wywodzą prosto z dalekiej Australii. Od dawien dawna znane były one tam dobrze tubylczej ludności. Mają wyjątkowo twardą łupinę, nawet dziadek do orzechów nie jest w stanie jej rozłupać. Kupuje się je więc bez łupinek. "Szczycą się" największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów - aż 76 procent! - dlatego szybko jełczeją i raczej nie nadają się do długiego przechowywania.
Przykładowe sposoby wykorzystania:
Orzechy macadamii można spożywać na wielorakie sposoby: zupełnie na surowo, albo też lekko podpieczone. Czasami otacza się je w czekoladzie, albo dosypuje drobno rozkruszone do ciasta - słodkim wypiekom nadają delikatny, maślany smak. Z miąższu można wyciskać również bardzo ceniony zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w produkcji kosmetyków olej.
Dietetycy natomiast zachwycają się odżywczym składem tego smacznego orzecha. Zawiera on bowiem cenne dla naszego organizmu tłuszcze. Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla naszego zdrowia cholesterolu. To w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób w całym układzie krążenia. Na dodatek zawierają one bardzo dużo pomocnego w problemach trawienia włóknika, oraz skutecznych w walce z rakiem: selenium i kwas foliowy. Zauważyć trzeba jednak równocześnie, że makadamia to obecnie nie tylko najsmaczniejszy ale i najdroższy orzech na światowych rynkach.
Wartości odżywcze w 100g ORZECHÓW MACADAMIA:
UWAGA!!! Orzech macakadamii jest szkodliwy dla psów i kotów. Dlatego nie wolno dopuścić do spożycia przez te zwierzęta żadnych potraw zawierających nawet śladowe ilości tego orzecha.
Kraj pochodzenia surowca: RPA
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 1 kilogram
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie kremowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl