Masz pytanie?

MASALA CHAI tradycyjna czarna herbata aromatyzowana 50g

MASALA CHAI herbata czarna aromatyzowana sklep internetowy
MASALA CHAI herbata czarna aromatyzowana sklep internetowy
Cena:4.99PLN
w ciągu 24 h od zaksięgowania wpłaty na konto
Posiadamy na stanie:15
Do koszyka
masz pytania?

 

MASALA CHAI

herbata czarna aromatyzowana

50 gramów !!!

 

 

MASALA CHAI to aromatyczna, tradycyjna mieszanka na bazie czarnej herbaty. Zwyczaj parzenia czarnej herbaty z korzennymi przyprawami z dodatkiem mleka wywodzi się z Indii, gdzie MASALA CHAI można kupić przy straganach na każdej ulicy. Słodko-korzenny napar doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Czarna herbata MASALA CHAI to również świetny napar na chłodne wieczory. Zawarte w mieszance przyprawy rozgrzewają. MASALA CHAI doskonale smakuje z dodatkiem mleka.

 

Składniki MASALA CHAI:

  • herbata czarna,
  • cynamon,
  • cukier kryształ,
  • kardamon,
  • imbir,
  • goździki, pieprz czarny.

 

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

 

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie, ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

 

Zalewanie herbaty czarnej

Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

 

Miarkowanie herbaty czarnej

Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

 

Wymieszano i skonfekcjonowano na terenie Unii Europejskiej.

Wyprodukowano dla: Skworcu.com.pl Marek Skworc

 

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie woreczki z zakupionym produktem (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego.

 

Nie płać za kolorowe opakowania itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

MASALA CHAI tradycyjna czarna herbata aromatyzowana 50g - Cechy
Cechy
Kolorwielokolorowa

Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:

Facebook