Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
W ostatnich latach duże znaczenie dietetyczne, profilaktyczne i zdrowotne zaczyna się przypisywać różnym produktom roślinnym. Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców. Wśród nich są owoce dzikiej róży, które są często niedoceniane lub wręcz zapomniane. A przecież w dawnych czasach były one wykorzystywane jako pożywienie i lekarstwo. Obok owoców dzikiej róży w zielarstwie znajdują zastosowanie także kwiaty tego krzewu.
Owoc dzikiej róży to bogate źródło witaminy C (do 1,8% lub więcej), zawiera także karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny oraz mniejsze ilości witamin B1, B2, E, K i P oraz trochę olejku eterycznego. a ponadto posiadają one całe bogactwo składników mineralnych, szczególnie dużo wapnia, żelaza i magnezu, a poza tym potasu, fosforu i innych związków mineralnych.
Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzięki obecności flawonoidów owoce róży działają także żółciopędnie i rozkurczowo. Dziką różę stosuje się również w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego, biegunki, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych.
Na wykorzystanie dzikiej róży jest mnóstwo przepisów: nalewka, wino, kompot, herbata, napar. Poniżej najbardziej popularne:
Napar z owoców róży: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców róży zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance w anemii, awitaminozie, w osłabieniu i niedokrwistości. Także w bezsenności i nerwicach dla wzmocnienia sił obronnych organizmu przy ogólnym wyczerpaniu.
Nalewka z owoców dzikiej róży: do 500 g owoców róży dodać 250 g cukru (szklankę) zalać 1 l mocnego wina lub 0,75 l czystej wódki. Odstawić do ciepłego miejsca na tydzień, co pewien czas wstrząsać. Po tygodniu przecedzić różaną masę przez gazę lub inny podobny materiał i wycisnąć resztki płynu. Otrzymany płyn przelać do ciemnych butelek i wstawić do lodówki. Pić 2 razy dziennie po kieliszku nalewki jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie, szczególnie po zatruciach pokarmowych.
Kraj pochodzenia surowca: Polska
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie czerwonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl