Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
NAGA JOLOKIA 10 gramów
Ghost Pepper całe papryczki
ręcznie selekcjonowane
bez szypułek
NAGA JOLOKIA jest doskonałą przyprawą do barrrdzo ostrrych potraw. Znajdzie zastosowanie w gulaszach, chili con carne, ostrych marynatach i sosach barbeque. Należy bardzo uważać z dozowaniem papryki JOLOKIA w kuchni, by potrawy nie były zbyt ostre. Zaleca się też ostrożne jej używanie i zwrócenie uwagi, by proszek nie dostał się do oczu.
Inni dostawcy oferują suszoną Nagą Jolokię z szypułkami. Prawdopodobnie tylko u nas dostaniesz Ghost Pepper BEZ OGONKÓW! Jeżeli nie lubisz tracić czasu w kuchni na oddzielanie szypułek od papryczek to trafiłeś idealnie - dzięki nam gotowanie nie musi być czasochłonne 😊 Zaraz po otrzymaniu towaru możesz cieszyć się niezwykłymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi suszonych papryczek Naga Jolokia!
NAGA JOLOKIA (znana również jako Ghost Pepper) jest najostrzejszą ze znanych odmian papryczek chilli. Jej wynik w skali Scovilla to niemal 1000000 punktów SHU, czyli kilkakrotnie więcej niż Red Savina a nawet Habanero Scorpion T-Butch. Potwierdzają to badania przeprowadzone w pobliżu Las Cruces w Nowym Meksyku w 2006 roku z wynikiem 1 001 304 SHU. Rok wcześniej, w 2005 roku w gospodarstwie hodowlanym w Assam (Indie) wyhodowano CHILI NAGA JOLOKIA o wyniku 1 041 425 SHU, a więc oba wyniki zbliżone do siebie
Pikantność papryczek Ghost Pepper pochodzi szczególnie z kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za ostry, wręcz piekący smak papryczki. Kapsaicyna to alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju nowotworu. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie😊Kapsaicyna stymuluje metabolizm organizmu, a więc wpływa na przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie wpływa stymulująco na tarczycę, która odpowiada za regulowanie działania adrenaliny i dopaminy. Hormony te w odpowiedniej ilości są w stanie zmniejszyć uczucie głodu i hamować apetyt.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.
Kraj pochodzenia surowca: Polska
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 10 gramów
Informacje o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie pomarańczowego i czerwonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl