Masz pytanie?
Zobacz

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

KURKUMA suszone kłącza 50g

Cena:2.55PLN
24 h od wpłaty
Do koszyka
-
+
masz pytania?

KURKUMA suszone kłącza 50g 

 

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, gdzie początkowo ze względu na swój intensywny żółty kolor była wykorzystywana jako barwnik do tkanin. Później odkryto jej zastosowanie kulinarne. Obecnie trwają badania na wykorzystaniem kurkumy w medycynie wleczeniu oraz profilaktyce chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera.

 

Właściwości prozdrowotne kurkumy:

  • zawarty w kurkumie tumeron i BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych,
  • kurkumina zawarta w kurkumie to silny antyoksydant pomagający niwelować działanie wolnych rodników, działający przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i przeciwnowotworowo,
  • kurkuma jest ważnym składnikiem wielu mieszanek wspomagających odchudzanie, gdyż hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej,
  • przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu wspomaga jego oczyszczanie,
  • poliflenole zawarte w kurkumie pomagają zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a zgodnie z publikacją w Anticancer Research - nawet go leczyć,
  • badania dr. Bharat'a Aggarwala pracującego w Centrum Badań nad rakiem im. Andersona w Houston wykazały działanie kurkuminy przeciwko rakowi we wnętrzu komórki. Doświadczenie na zwierzętach wykazały znaczne ograniczenie przerzutów nowotworowych, nawet w przypadku kiedy komórki te nie reagowały już na chemioterapię.


Zastosowanie kulinarne:

Kurkuma jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni hinduskiej jako dodatek do dań z fasoli i soczewicy. Z kolei Europejczycy wykorzystują kurkumę jako barwnik do sosów, omletów i makaronów. Używa się jej również do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dzięki kurkumie Twoje dania zyskają specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Kurkuma jest ważnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worchester.
 

Kraj pochodzenia surowca: Indie. 

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.

Masa netto: 50 gramów
 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

KURKUMA suszone kłącza 50g - Cechy
Cechy
KolorPrzyprawy

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook