Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, gdzie początkowo ze względu na swój intensywny żółty kolor była wykorzystywana jako barwnik do tkanin. Później odkryto jej zastosowanie kulinarne. Obecnie trwają badania na wykorzystaniem kurkumy w medycynie wleczeniu oraz profilaktyce chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera.
Właściwości prozdrowotne kurkumy:
Zastosowanie kulinarne:
Kurkuma jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni hinduskiej jako dodatek do dań z fasoli i soczewicy. Z kolei Europejczycy wykorzystują kurkumę jako barwnik do sosów, omletów i makaronów. Używa się jej również do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dzięki kurkumie Twoje dania zyskają specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Kurkuma jest ważnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worchester.
Kraj pochodzenia surowca: Indie.
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | Przyprawy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl