Masz pytanie?

Imbir mielony 50g korzeń w proszku

Imbir mielony - sklep Skworcu.com.pl
Imbir mielony - sklep Skworcu.com.pl
Cena:2.15PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

IMBIR MIELONY 50 gramów

 

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i pasztetów począwszy, a na słodkościach skończywszy...

Przyprawą jest zmielone kłącze wieloletniej rośliny uprawianej w Azji, Afryce, Australii i na Karaibach. Mocny, intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak.

 

Wszystkie te substancje mają prozdrowotne właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:

  • ułatwia trawienie,
  • łagodzi mdłości,
  • zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom,
  • leczy migreny,
  • działa przeciwobrzękowo,
  • dba o jamę ustną,
  • zwiększa koncentrację i wydajność umysłową,
  • polepsza krążenie krwi.

 

Imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, gdyż te kłócą się z jego aromatem. Doskonale jednak komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

 

Zastosowanie:

Najlepiej nadaje się do potraw słodkich np. ciasta, pierniki, herbatniki, kisiele, budynie oraz sałatki owocowe. Doskonale pasuje również do pieczonych jabłek. Służy także do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa. Charakterystyczny, wyrafinowany smak nadaje zupom (fasolowej, ziemniaczanej), potrawom z drobiu, ryżu czy jajek. Imbir dodawany jest do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.

 

Przykładowe sposoby wykorzystania:

 

Nasze przepisy:

Kawa Imbirowa

2-3 szczypty mielonego imbiru u trzeć z 2 łyżeczkami miodu. Zalać zaparzoną uprzednio kawą. Podawać z bitą śmietaną lub mlekiem.

 

​Kraj pochodzenia: Nigeria

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl  Marek Skworc

Masa netto: 50 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Imbir mielony 50g korzeń w proszku - Cechy
Cechy
Kolorodcienie beżowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook