Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
RYŻ BASMATI jest najpopularniejszą w Indiach odmianą ryżu białego. Ma cudowny aromat, który roznosi się po kuchni podczas gotowania. Jego zaletą jest, że nie skleja się podczas przygotowywania, dzięki temu jest fantastyczny do sushi, sałatek, dań na gorąco i smażenia. Po przygotowaniu ziarna ryżu są mleczno-białe i puszyste. To dlatego, że odmiana ta należy do jednych z najtwardszych ziaren ryżu. Swoim smakiem RYŻ BASMATI przypomina nieco ryż dziki - lekko wyczuwana jest nuta orzechowa.
RYŻ BASMATI rośnie głównie u stóp Himalajów. To właśnie unikalny mikroklimat tametgo regionu determinuje wyjątkowy smak i intensywny, słodkawy aromat tych długich, białych ziarenek. Wielu znawców sztuki kulinarnej twierdzi, że te atuty kształtowane są przez odpowiednią proporcję mrozu i promieni słonecznych oraz wodę, która pochodzi z topniejących, himalajskich lodowców. RYŻ BASMATI uważany jest za najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie.
Aby uwydatnić wszystkie walory RYŻU BASMATI warto namoczyć go na około 30 miniut w zimnej wodzie, po czym przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W przygotowaniu RYŻU BASMATI stosuje się proporcję 1:1 (tyle samo zimnej wody, co ryżu - np.100g ryżu - 100ml wody). Ryż gotujemy bez przykycia w lekko osolonej wodzie aż do osiągnięcia wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i i gotujemy przez około 15 minut. Nie mieszamy. Jeśli po tym czasie ryż jeszcze nie doszedł dodajemy kilka łyżek wody i nadal gotujemy bez mieszania. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut i dopiero mieszamy. Przygotowany w ten sposób RYŻ BASMATI będzie puszysty i sypki.
Przykładowy sposób wykorzystania RYŻU BASMATI:
Wartości odżywcze w 100g RYŻU BASMATI:
Kraj pochodzenia surowca: Pakistan
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 200 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie białego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl