Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Chlorella to jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nie trawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Suszona chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne niezbędne składniki pokarmowe. Co istotniejsze, wiele spośród korzyści zdrowotnych jakie przynosi, zostało odkrytych przez różnych badaczy na całym świecie.
Oczyszczanie krwi i przenoszenie tlenu
Chlorella wspomaga usuwanie odpadów metabolizmu z naszej krwi, ponieważ jej włóknisty materiał łączy się z metalami ciężkimi i pestycydami, które mogą gromadzić się w naszej krwi. Czysta krew z dużą ilością czerwonych krwinek przenoszących tlen to czynnik konieczny, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Poza tym, chlorella obfituje w chlorofil. Chlorofil jest substancją bardzo podobną do hemoglobiny, białka znajdującego się w krwinkach czerwonych. Hemoglobina przenosi tlen, więc dostarcza „paliwa” naszemu ciału. Chlorofil również przenosi tlen w naszej krwi w organizmie i mózgu. Jedyna różnica pomiędzy chlorofilem a hemoglobiną jest taka, że w środku chlorofilu znajduje się molekuła magnezu, podczas gdy w hemoglobinie znajduje się molekuła żelaza. Zawartość magnezu jest istotna dla prawidłowego rytmu naszego serca. Ponadto, chlorofil może wspomóc wytwarzanie czerwonych krwinek, więc część naukowców już zaproponowała leczenie anemii chlorofilem.
Trawienie
Enzymy to ważne substancje w naszym organizmie. Chlorella zawiera wiele różnych typów enzymów potrzebnych naszemu ciału. Odkryto, że używanie Chlorelli poprawia cuchnące stolce i może pomóc w przypadku zaparcia.
Utrzymanie równowagi pH
Nasz organizm musi zachować równowagę pomiędzy zasadowością a kwasowością. Równowaga ta powinna być obojętna, z wartością pH w przedziale 7,2 - 7,4. Niestety większość z nas je zbyt długo gotowane, nadmiernie przetworzone jedzenie, fast food oraz pije napoje ( pH około 2,7) każdego dnia - nie ma zatem neutralnej wartości pH w organiźmie. Środowisko kwasowe może prowadzić do wielu schorzeń, jednak takie choroby prawdopodobnie nie wystąpią w środowisku zasadowym. Chlorella jest zasadowa. W związku z tym spożywanie chlorelli wspomaga utrzymywanie neutralnej wartości pH.
Utrzymanie poziomu cukru we krwi
Badania ukazały, że chlorella może również pomóc normalizować poziom cukru w naszej krwi w przypadku jego niskiego poziomu (hipoglikemia). Prawidłowe poziomy cukru we krwi są konieczne, aby nasz mózg, nasz metabolizm ciepła i energii działały prawidłowo.
Stablilizacja ciśnienia krwi
Wysokie ciśnienie jest jednym z głównych czynników powodujących zawał serca i udar. Badania wykazały, że regularne spożycie chlorelli stabilizuje ciśnienie krwi oraz jest pomocne w profilaktyce przeciwudarowej.
Składniki: Sproszkowana Chlorella (Chlorella pyrenoidosa). Suplement diety w formie proszku.
Zalecana dzienna porcja: do 6 gramów chlorelli dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia.
Sposób użycia: Zaleca się stosowanie 1 – 2 gramów 3x dziennie, np. jako składnik koktajlów, dodatek do deserów, sosów.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Chlorella ponadto jest źródłem jodu, który pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
Informacja żywieniowa:
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 6 g | %RWS w 6 g |
Wartość energetyczna | 1552 kJ / 369 kcal | 93 kJ / 22 kcal | 1 % |
Białko | 60 g | 3,6 g | 7 % |
Błonnik | 13,0 g | 0,78 g | - |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,0 g 1,9 g | 0,48 g 0,11 g | 1 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry | 7,9 g 0,3 g | 0,47 g 0,02 g | < 1 % < 1 % |
Sól** | 0,07 g | < 0,01 g | < 1 % |
Składnik aktywny | w 100 g | w porcji 6 g | %RWS |
Chlorella, w tym: Jod | 100 g 950 µg | - 57 µg | - 38 % |
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 250 g zawiera około 42 sugerowanych porcji.
Przeciwwskazania: Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia surowca: Chiny
Konfekcjonowano w Polsce
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 250 g
EAN: 5903760687946
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl