Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest niemalże tradycją. Podczas seansów filmowych chętnie sięgamy po niego. Ten tradycyjny przysmak kinowy jest bogaty w antyoksydanty, zwane polifenolami. Chronią serce i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka.
Popcorn domowy można solić, dolewać masła. Wtedy jego smak jest nawet lepszy. Najlepszy jest popcorn świeży, ponieważ jest chrupiący i ma wyrazisty smak. Jeśli jednak popcorn przetrzymamy przez klika dni w otwartym opakowaniu może być miękki i nie mieć zbyt dobrego smaku.
Ciekawostka
Ziarna kukurydzy zamieniają się w popcorn dzięki zawartemu w nich bielmu, który składa się m.in. z białka, skrobi i wody. Podczas podgrzewania ziarna, zawarta w nim woda zaczyna wrzeć, zmienia się w parę i gwałtownie zwiększa objętość. Warstwa białka otaczająca skrobię i parę wodną pod wpływem powstałego w ten sposób ciśnienia pęka, a bielmo wypływa z ziarna. Po odparowaniu wilgoci i zastygnięciu bielma jest otrzymywany puszysty i suchy popcorn.
Sposób przygotowania:
Na cienką (max 3mm głęboką) warstwę gorącego oleju wsypać ziarna kukurudzy w takiej ilości by przykryły dno naczynia. Podgrzewać na średnim ogniu okresowo wstrząsając. Ziarna kukurydzy będą dość energicznie pękać więc lepiej jeśli naczynie ma przykrywkę ;-) Kiedy odgłosy pękania zaczną słabnąć należy zdjąć naczynie z ognia i odstawić na parę minut.
Tak przygotowany popcorn wsypać na talerz, doprawić do smaku i delektować się smakiem domowego popcornu ;-)
Wartości odżywcze w 100g POPCORNU:
Kraj pochodzenia: Argentyna
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 1000 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie pomarańczowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl