Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Pyszne orzechy arachidowe oblane słodkim, złocistym karmelem to idealna przekąska dla każdego miłośnika słodkości. Chrupiąca karmelowa skorupka i delikatny, kremowy środek tworzą wyjątkowe połączenie smaków i tekstur. Te orzeszki doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do:
Nie tylko smakują wybornie, ale również wzbogacają potrawy o przyjemną chrupkość i karmelowy aromat.
Już w starożytnym Egipcie karmelizowano orzechy i owoce w miodzie, tworząc pierwsze wersje dzisiejszych słodyczy. Z czasem miód został zastąpiony cukrem trzcinowym.
Znane są pod różnymi nazwami: w USA często jako „candied peanuts”, w Azji pojawiają się w street foodzie, a w Europie zdobią desery i ciasta.
Karmel działa jak naturalna bariera chroniąca orzeszki przed wilgocią i utlenianiem, dlatego tego typu przekąski długo zachowują świeżość i chrupkość.
Chrupiąca, słodka skorupka i lekko słony, kremowy środek tworzą kontrast, który nasz mózg uwielbia – to właśnie dlatego tak trudno się im oprzeć !
Jak powstają orzeszki w karmelu? (Proces produkcji)
Surowe orzeszki ziemne są najpierw delikatnie prażone – to wydobywa ich aromat i sprawia, że stają się chrupiące.
Cukier (czasem z dodatkiem syropu maltozowego lub glukozy) jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, aż zamieni się w złocisty, lepki karmel.
Gorący karmel wlewa się do obracającego się bębna z orzeszkami – mieszając się, powlekają się równomiernie karmelową warstwą.
Orzeszki są następnie schładzane i lekko polerowane (np. gumą arabską lub woskiem pszczelim), by uzyskały ładny połysk i się nie sklejały.
Po ostygnięciu i przesortowaniu orzeszki trafiają do opakowań – gotowe do chrupania!
Składniki:
Wartości odżywcze w 100g ORZECHÓW ARACHIDOWYCH W KARMELU:
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano dla: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 100 g
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie żółtego, brązowego i pomarańczowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl