Lapacho Pomarańczowe - to doskonałe w smaku połączenie Lapacho Matto Grosso oraz orzeźwiającej pomarańczy.
Skład:
- lapacho,
- kawałki pomarańczy i cytryny,
- skórka pomarańczowa,
- aromat.
Lapacho – to napar z kory południowoamerykańskich drzew Lapacho rosnących w rejonie granicy Argentyny i Brazylii. Z powodu wyjątkowych właściwości zdrowotnych naparu był on czczony przez Indian jako dar Bogów. Lapacho jest bardzo bogatym źródłem składników mineralnych (żelaza, wapnia, manganu i magnezu) i substancji bioaktywnych.
Lapacho poprawia obraz krwi. Sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek we krwi. Jest wykorzystywane w Ameryce Łacińskiej w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie, grzyby.
Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie. Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn i trucizn. Ma właściwości antybiotyczne.
Składniki kory: lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom. Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Znajduje zastosowanie w leczeniu:
* chorych na leukemię
* niedokrwistość i stwardnienie tętnic
* astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
* zapalenia jelita grubego
* nieżytów żołądka
* owrzodzenia dwunastnicy
* chorób zapalnych wątroby i nerek
* cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
* rozmaitych alergii
* zakażeń grzybicznych, drożdżyc
* urazów i trudno gojących się ran
* chorób skórnych
Naukowcy twierdzą, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.
Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalnie oddziaływanie na dziecko w okresie ciąży) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha - będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują - stosowanie należy przerwać.
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5-15 min., po czym pozostawić wywar przez 15 min. Po 15 minutach należy odcedzić i pić tylko sam wywar. Dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.
Kraj pochodzenia: Brazylia. Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc.
Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.
Każdy z nas wie, że większość herbat ma cenne właściwości i może wspomóc leczenie niektórych chorób. Prezentowana właśnie herbata ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, zwłaszcza w przypadku osłabienia czy przewlekłego zmęczenia. Zacznę jednak od tego, że Lapacho pomarańczowe to połączenie kory z drzewa Lapacho, kawałków pomarańczy i cytryny oraz skórki z tych owoców. Aby przyrządzić sobie taką herbatkę wystarczy wsypać łyżeczkę suszu do garnuszka, zalać wodą i podgotować 5-15 minut a następnie odstawić na kilkanaście minut do naciągnięcia. Po tym czasie odcedziłam fusy i zabrałam się za próbowanie tego zdrowego napoju. W smaku przebija nuta pomarańczowa, która sprawia, że herbata jest lekko słodkawa i ma wyrazisty smak. Naprawdę dobra! Plusem jest fakt, że nie ma w niej goryczy czy gorzkiego posmaku. Poza tym zapach jaki unosił się znad kubka był wspaniały - taki cytrusowy. Cała kuchnia pięknie pachniała:). Polecam serdecznie powyższą herbatkę, czy to dla zdrowia, czy też dla cudownego smaku i zapachu.