Masz pytanie?

Napar (kawa) z MNISZKA 100 g mielona bezkofeinowa

Kawa z MNISZKA - sklep Skworcu.com.pl
Kawa z MNISZKA - sklep Skworcu.com.pl
Cena:11.95PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Napar (kawa) z MNISZKA 100 g

mielona bezkofeinowa 

 

Kawa z korzenia mniszka lekarskiego to jest jedyny taki produkt na rynku. Kawa powstała w 100% z korzenia mniszka lekarskiego - bez dodatków obcych, czyli nie zawiera kofeiny. Oferowana kawa w zależności od metody parzenia smakuje inaczej. Jednakże ogólnie cechuje się zbalansowaną goryczą i kwasowością, delikatną słodyczą oraz  wyczuwalną nutą orzechową.

 

Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego wytwarzana jest ze specjalnie uprawianych gatunków tej roślinyOferowana kawa jest w 100% produktem polskim - uprawy pochodzą z wójewództwa podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego. Po zebraniu mniszka korzenie czyści się, suszy, porcjuje a następnie praży i mieli. Kawa z korzenia Mniszka Lekarskiego nie zawiera kofeiny ani konserwantów. Zachowuje jednak podobne właściwości jak kawa naturalna - choć jest od niej o wiele zdrowsza.

 

MNISZEK LEKARSKI znany również jako mlecz występuje na terenie całej Polski na łąkach, przydrożach a nawet w ogrodach. Te soczyście żółte kwiaty często traktowane są jak pospolity chwast. A szkoda, gdyż można z nich przygotować soki, syropy, miody, wina, a nawet KAWĘ :)

 

Składniki: 100% prażony korzeń Mniszka Lekarskiego

 

Mniszek lekarski cechuje się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi*:

  • jest skarbnicą cennych substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka.  W mniszku znajdziemy m.in.: witaminy, sole mineralne, garbniki, związki polifenolowe, głównie flawonoidy i kwasy fenolowe, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym,
  • oprócz tych związków w korzeniu mniszka zidentyfikowano także witaminy A, B1, C, D, E, licznych łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów, w szczególności potasu i związków czynnych, jak fenolokwasy,
  • w korzeniu mniszka lekarskiego znajdziemy również polisacharyd – inulinę, naturalny prebiotyk stanowiący 40% zawartości wszystkich związków. Inulina obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi. 
  • mniszek jest surowcem wykazującym właściwości moczopędne, a także przeciwreumatyczne,
  • działa oczyszczająco ze szkodliwych produktów przemiany materii, jest jednym z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających.
  • działanie choleretyczne: roślina polepsza wydzielenie żółci i ułatwia jej przepływ. Działanie to uwidacznia się po podaniu wyciągów z korzeni.

* wszystkie opisane powyżej właściwości prozdrowotne zostały zaczerpnięte z artykulu naukowego „Mniszek lekarski – źródło substancji prozdrowotnych” mgr inż. Sabina Lachowicz, prof. dr hab. Jan Oszmiański  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wrocław

 

Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!

 

Kawę z korzenia mniszka możemy przyrządzić różnymi metodami:

  • tradycyjnie w temperaturze 90-95 ºC,
  • w ekspresie przelewowym,
  • w kawiarce,
  • używając drippera.

 

Standardowy sposób użycia: jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody zalać gorącą wodą w temperaturze 90-95 ºC.

 


Masa netto: 100 gramów

Kraj pochodzenia: Polska

Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook