Masz pytanie?

Jarzębina 100g suszone owoce jarzębiny

Jarzębina 100g suszone owoce - sklep Skworcu
Jarzębina 100g suszone owoce - sklep Skworcu
Cena:5.25PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Jarzębina 100g suszone owoce jarzębiny

 

Jarzębina (Sorbus aucuparia L) to gatunek rośliny wieloletniej znanej człowiekowi już w neolicie. Jarząbek pospolity występuje w Europie, Azji i Syberii, a w Polsce rośnie niemalże na całym obszarze. Okres kwitnienia przypada na maj, a jej owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Mało kto wie, że suszone owoce jarzębiny są jadalne, ale nie zaleca się ich spożywania na surowo.

 

Suszone owoce jarzębiny wspaniale podkreślają smak herbaty, zwłaszcza czarnej i owocowej. Stanowią również ciekawy dodatek do kompotów. Jarzębina sprawdzi się też idealnie jako składnik do dżemów, konfitur, nalewek oraz jako dekoracja do ciast i ciasteczek.

 

W krajach wysoko rozwiniętych choroby cywilizacyjne dosięgają coraz to większej części populacji, cena jaką zapłaciliśmy za prowadzenie takiego stylu życia jest znacząca. Na szczęście poskutkowało to rosnącą świadomością społeczną związaną ze zdrowym odżywianiem, nie zawsze produkty będące w najniższej cenie są najlepszym wyborem z punktu widzenia naszego zdrowia.

 

Owoce jarząbka cenimy nie tylko za ich smak, ale również za właściwości prozdrowotne. W artykule naukowym „Systematyka, charakterystyka morfologiczna oraz występowanie roślin z rodzaju Sorbus L.” dr Anny Geszprych znajdziemy informację, że „owoce jarzębów zawierają antocyjany w ilości od 6 do 80 mg/100 g. Poza tym występują w nich garbniki w ilości ok. 0,3%. Wśród innych substancji występujących w owocach jarzębów warto wymienić witaminy i biopierwiastki. W największych ilościach znajduje się w nich witamina C i prowitamina A, czyli β-karoten. Stwierdzono również obecność witaminy K. Do najważniejszych biopierwiastków występujących w owocach jarzębów zalicza się: magnez, wapń, cynk, żelazo i mangan”.

 

Właściwości prozdrowotne owoców jarzębiny:

  • obecna w owocach witamina A pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu błon śluzowych,
  • dzięki dużej zawartości witaminy C jarzębina wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
  • obecność witaminy K przyczynia się do utrzymania zdrowych kości oraz do prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • występujące w jarzębinie garbiniki wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
  • obecne w owocach pektyny korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, pomagają również utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.

 

Napar z owoców jarzębiny:

Łyżkę owoców jarzębiny zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na ok. 30 min. Następnie przecedzić i pić w razie problemów gastrycznych.

 

Odwar z owoców jarzębiny:

Łyżkę stołową rozkruszonych owoców gotować z 1,5 szklanki wody doprowadzając do wrzenia. Pozostawić na ogniu przez 5 minut, a następnie odstawić na kwadrans i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

 

Składniki: 100% suszone owoce jarzębiny

 

NIE ZAWIERA DODATKU CUKRU !!!

BEZ KONSERWANTÓW !!!

BEZ BARWNIKÓW !!!

BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW !!!

NON GMO !!!

 

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod ich konserwacji. Pozwala ona cieszyć się smakiem aromatycznych owoców przez cały rok. W procesie suszenia zachowane zostają nie tylko walory smakowe ale i wartościowe składniki zawarte w owocach, dlatego jest to nie tylko lekka i smaczna, ale też zdrowa przekąska.

 

Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!

 

Czy wiesz, że …

… średniowieczni mieszkańcy Europy wierzyli, że jarzębina ochroni ich przed smokami, złymi duchami i różnymi innymi nieszczęściami? Z tego względu gałązki jarzębiny wieszano nad bramami i drzwiami wejściowymi domostw.

 

Kraj pochodzenia: Polska

Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc

Masa netto: 100 gramów

 

Informacje o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Jarzębina 100g suszone owoce jarzębiny - Cechy
Cechy
Kolorpomarańczowo-czerwony

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook