Masz pytanie?

Cukier trzcinowy DEMERARA 200g nierafinowany

Cukier trzcinowy Demerara - sklep internetowy
Cukier trzcinowy Demerara - sklep internetowy
Cena:3.25PLN
w ciągu 24h od zaksięgowania wpłaty na koncie
Do koszyka
-
+
masz pytania?

CUKIER TRZCINOWY NIERAFINOWANY

DEMERARA 200 gramów

 

Cukier trzcinowy to jedna z najpopularniejszych odmian cukrów spożywanych na całym świecie. Produkowany jest on już od wieków z niezwykłej rośliny - "trzciny dającej miód bez pszczół". Ma on wyrazisty aromat i miodowy smak. Na początku cukier ten był bardzo drogi i sprowadzony z reguły w celach medycznych. Produktowi temu przypisywano bowiem wiele właściwości zdrowotnych: kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

 

Cukier trzcinowy nierafinowany uznaje się coraz częściej za zdrowszy zamiennik cukru białego ponieważ podczas procesu rafinacji cukier pozbawiony zostaje cennych właściwości odżywczych. W stosunku do cukru buraczanego trzcina cukrowa zawiera większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych organizmowi ludzkiemu pierwiastków śladowych.

 

Cukier trzcinowy pochodzi z Mauritiusa gdzie jest naturalnie wytwarzany w 100% z trzciny cukrowej. Do jego produkcji nie użyto substancji koloryzujących, zapachowych ani nie został wzbogacony chemicznie.

 

Cukier trzcinowy można użyć niemalże do wszystkiego:

  • produkt idealnie sprawdzi się do słodzenia zarówno gorących jak i zimnych napojów,
  • doskonale podkreśli smak aromatycznej kawy, a nawet likierów,
  • dodany do wypieków sprawi, że przygotowane potrawy staną się jeszcze bardziej aromatyczne, a desery na zimno zabłysną jasno-złotymi kryształkami,
  • cukier trzcinowy wykorzystać możemy również do wytrawnych potraw. Wzbogaci nie tylko smak sosów, ale nada również chrupkość duszonym i pieczonym mięsom.

 

Przykładowy sposób użycia:

 

Składniki: cukier trzcinowy 100 % nierafinowany

 

BEZ DODATKU SUBSTANCJI KOLORYZUJĄCYCH
BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW
BEZ KONSERWANTÓW 
NON GMO

 

 

Wartości odżywcze w 100g CUKRU TRZCINOWEGO:

  • wartość energetyczna: 1683kJ/396kcal,
  • białko: 0g,
  • węglowodany: 99g,
  • tłuszcz: 0g,
  • sód: 30ppm, 
  • wapń: 155ppm,
  • fosfor: 20ppm,
  • magnez: 60ppm,
  • potas: 800ppm,
  • żelazo: 9ppm

 

Czy wiesz, że ...

... początki uprawy trzciny cukrowej z przeznaczeniem do otrzymywania cukru datowane są na okres ok. 8 tys. lat p.n.e. ? To aż 10 tys. lat minęło odkąd mieszkańcy Nowej Gwinei - prawdopodobnie jako pierwsi - odkryli właściwości tej rośliny.

 

Kraj pochodzenia surowca: Mauritius / Kolumbia

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 200 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Cukier trzcinowy DEMERARA 200g nierafinowany - Cechy
Cechy
Kolorodcienie brązowego

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook