Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
BHUT JOLOKIA jest doskonałą przyprawą do barrrdzo ostrrych potraw. Znajdzie zastosowanie w gulaszach, chili con carne, ostrych marynatach i sosach barbeque. Należy bardzo uważać z dozowaniem papryki JOLOKIA w kuchni, by potrawy nie były zbyt ostre. Zaleca się też ostrożne jej używanie i zwrócenie uwagi, by proszek nie dostał się do oczu.
Inni dostawcy oferują całe papryczki Bhut Joloki. Prawdopodobnie tylko u nas dostaniesz Ghost Pepper w wersji MIELONEJ! Jeżeli nie lubisz tracić czasu w kuchni na mielenie całych papryczek to trafiłeś idealnie - dzięki nam gotowanie nie musi być czasochłonne Zaraz po otrzymaniu towaru możesz cieszyć się niezwykłymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi mielonych papryczek Bhut Jolokia!
BHUT JOLOKIA (znana również jako Ghost Pepper) jest najostrzejszą ze znanych odmian papryczek chilli. Jej wynik w skali Scovilla to niemal 1000000 punktów SHU, czyli kilkakrotnie więcej niż Red Savina a nawet Habanero Scorpion T-Butch. Potwierdzają to badania przeprowadzone w pobliżu Las Cruces w Nowym Meksyku w 2006 roku z wynikiem 1 001 304 SHU. Rok wcześniej, w 2005 roku w gospodarstwie hodowlanym w Assam (Indie) wyhodowano CHILI BHUT JOLOKIA o wyniku 1 041 425 SHU, a więc oba wyniki zbliżone do siebie.
Pikantność papryczek Ghost Pepper pochodzi szczególnie z kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za ostry, wręcz piekący smak papryczki. Kapsaicyna to alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju nowotworu. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucieKapsaicyna stymuluje metabolizm organizmu, a więc wpływa na przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie wpływa stymulująco na tarczycę, która odpowiada za regulowanie działania adrenaliny i dopaminy. Hormony te w odpowiedniej ilości są w stanie zmniejszyć uczucie głodu i hamować apetyt.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.
BEZ KONSERWANTÓW!
BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW!
BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW!
NON - GMO czyli produkt NIE BYŁ MODYFIKOWANY GENETYCZNIE!
100% NATURALNE PAPRYCZKI!
Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!
Jeśli nie mieli Państwo wcześniej do czynienia z tak ostrymi przyprawami sugerujemy bardzo ostrożne ich stosowanie i posiadanie butelki mleka na wypadek gdyby szczypta papryczki okazała się nazbyt ostrą (mleko neutralizuje odczucie ostrości).
Skala ostrości: 800.000-1 100.000 SHU
Kraj pochodzenia surowca: Unia Europejska
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 10 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie pomarańczowego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl