Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
BANCHA JAPAN STYLE to zielona herbata naturalna. Do jej produkcji używa się listków krzewu odmiany Camellia sinensis, z którego zbiera się również herbatę z rodzaju SENCHA. Różnica pomiędzy tymi dwoma odmianami polega na czasie, w jakim dokonywany jest zbiór. Sencha to listki ze zbiorów wczesnych, wiosennych. Natomiast Bancha pochodzi ze zbiorów letnich, jesiennych a czasem nawet zimowych. Listki użyte w procesie wytwarzania Banchy są nieco grubsze, mocniej unerwione i wyposażone w ogonki, w przeciwieństwie do jej starszej siostry, Senchy.
BANCHA JAPAN STYLE to najpopularniejsza w Japonii herbata. Pije się ją na codzień i od święta. W Europie zaczyna dopiero swoją karierę a zasłynęła ze swoich właściwości makrobiotycznych. Niska zawartość garbników i tanin sprawia, że w smaku BANCHA JAPAN STYLE jest łagodniejsza i daje zdecydowanie słabszy napar. Polecana jest przez to jako napój dla dzieci, osób starszych lub chorych.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżancenapar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.
Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
Sposób parzenia
Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 3-4 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl