Masz pytanie?

Ice Mint orzeźwiająca czarna herbata miętowa 50g

Ice Mint orzeźwiająca - sklep internetowy Skworcu.com.pl
Ice Mint orzeźwiająca - sklep internetowy Skworcu.com.pl
Cena:4.50PLN
w ciągu 24h od zaksięgwania wpłaty na koncie
Do koszyka
masz pytania?

 

ICE MINT ORZEŹWIAJĄCA

herbata czarna miętowa

50 gramów

 

ICE MINT to mieszanka herbaty czarnej z orzeźwiającą miętą i aromatyczną skórką pomarańczową. Całość delikatnie podkreślona została płatkami cennej róży. Napar ten stanowi bardzo orzeźwiającą mieszankę, zwłaszcza jeśli podawany jest w formie mrożonej herbaty np. z lodem.

 

Składniki:

· herbata czarna,

· hibiskus,

· mięta pieprzowa,

· skórka pomarańczy,

· płatki róży,

· aromat naturalny.

 

Sposób przyrządzania:

zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty

 

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

 

Przygotowanie naparu

Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

 

Zalewanie herbaty czarnej

Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowananiedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

 

Miarkowanie herbaty czarnej

Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

 

Wymieszano i konfekcjonowano na terenie Unii Europejskiej.

Wyprodukowano dla: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 50g.

 

Aby ułatwić Państwu wielokrotne używanie zakupionej herbatki woreczki (zamknięte grubym zgrzewem) zostaną dodatkowo zapakowane do woreczka strunowego

Nie płać za kolorowe opakowania, nalepki itd.!!! Tutaj możesz kupić przyprawy i zioła płacąc za to co rzeczywiście otrzymasz a nie za zbędną otoczkę.

 

Ice Mint orzeźwiająca czarna herbata miętowa 50g - Cechy
Cechy
Kolorwielokolorowy
Facebook