Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
MIĘTA PIEPRZOWA to popularna w kuchni przyprawa i herbata. Z jej przygotowuje się aromatyczną i orzeźwiającą herbatę. Domowe likiery i syropy na bazie alkoholu po dodaniu świeżej mięty zyskują "chłodną" nutkę. Zaskakujące połączenie smakowe uzyskamy łącząc ze sobą słodki smak ciasta czekoladowego, kremu cytrynowego z galaretką przygotowaną z naparu z mięty pieprzowej. To właśnie z mięty pieprzowej przygotowuje się cukierki miętowe a ekstraktu z jej liści dodaje się do lodów i kremów o smaku mięty. Suszone liście mięty pieprzowej to również ciekawa przyprawa do dań wytrawnych. Pieczona wołowina podana w sosie z sosie z dodatkiem mięty pieprzowej nabiera wykwintnego charakteru. Pesto z dyni, mięty i pietruszki podkreśli smak i aromat wielu potraw.
MIĘTA PIEPRZOWA to nie tylko orzeźwiający smak i aromat. Zawiera ona równiez wiele wartościowych dla organizmu związków m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kawasy organiczne, sole mineralne oraz witaminę C i rutynę.
Napar z liści mięty pieprzowej zawiera spore ilości mentolu, który wykazuje właściwości obkurczające błony śluzowe, o czym warto pamiętać przy katarze i mokrym kaszlu. Witamina C (kwas L-askorbinowy) i rutyna wykazują właściwości pobudzające i wspomagające prawidłowe działanie układu odpornościowego. Olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki pochodzące z lisci mięty pieprzowej wykazują silnie odkażające, dzięki czemu regulują florę bakteryjną jelit usuwając z nich szkodliwe bakterie, odpowiedzialne za biegunki, wzdęcia i inne problemy trawienne.
Herbaty ziołowe - zwane najczęściej ziołami to wysuszone i odpowiednio rozdrobnione surowce roślinne, przeznaczone do wytrawiania wodą. Mogą występować w postaci jednoskładnikowej lub wieloskładnikowej, tzw. mieszanki ziołowe. Zioła służą głównie do sporządzania w warunkach domowych wyciągów wodnych, najczęściej przez zaparzanie gorącą wodą, do użytku wewnętrznego (napój) lub zewnętrznego (płukanka, kąpiel, okład).
Picie "ziół” znajduje coraz więcej zwolenników ze względu na ich liczne zalety. Dzięki właściwemu przygotowaniu naparu do wyciągu wodnego przechodzi zwykle znaczna część substancji czynnych występujących w surowcu roślinnym. Najważniejszym kryterium jakości jest tu przecież ilość uwalnianych związków czynnych oraz ich stężenie w roztworze. Herbata ziołowa nie musi wcale ustępować nowocześniejszym postaciom leku, mimo że, jest tylko środkiem profilaktycznym i wspomagającym terapię zasadniczą.
Przygotowanie naparu jest bardzo proste, wręcz podobne do parzenia najzwyklejszej herbaty. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej proporcji pomiędzy rozdrobnionym surowcem a wrzątkiem. Po zalaniu wrzątkiem napar należy odstawić pod przykryciem na pewien czas (można używać specjalnych kubeczków z przykrywką do sporządzania naparów ziołowych). Następnie odcedzić, gdy jest jeszcze ciepły.
Sposób przyrządzania:
1 łyżeczkę na filiżankę zalać wodą o temp. 96°C, parzyć 5-8 minut.
Kraj pochodzenia: Serbia
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 25 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | odcienie zielonego |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl