Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Papryka Chili to jeden z kulinarnych skarbów, który zawdzięczamy odkryciu Ameryki. Obecnie jest ceniona i powszechnie stosowana na całym świecie. Bardzo często podczas przygotowania potraw z użyciem papryczek chili traktujemy pestki rośliny jako odpad. A szkoda, gdyż mogą być będą ciekawym akcentem dekoracyjnym, a także dzięki nim zaostrzymy posiłek
Zastosowanie:
Pestki z papryczek chilli są niezbędnym składnikiem do wielu dań kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej i węgierskiej. Świetnie nadają się do potraw z warzywami strączkowymi, przede wszystkim z fasolą, a także do dań mięsnych, ostrych zup, sosów i gulaszów. Idealnie uzupełniają dania z cebulą, kukurydzą czy kalafiorem.
Właściwości:
Kapsaicyna – alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach papryczek – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju raka. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie. Ponadto chili przyspiesza metabolizm, przez co może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.
Składniki: pestki z papryczek chili
Ziarno było pozyskiwane maszynowo ze strąków papryczek, zatem w produkcie finalnym mogą się zdarzyć pozostałości strąków chili.
Kraj pochodzenia surowca: Indie
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 20 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | pomarańczowy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl