Masz pytanie?
Zobacz

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Pestki chili nasiona ostrych papryczek

Pestki chili nasiona ostrych papryczek - sklep Skworcu
Pestki chili nasiona ostrych papryczek - sklep Skworcu
Cena:2.35PLN
Do koszyka
-
+
masz pytania?

Pestki chili nasiona ostrych papryczek

 

Papryka Chili to jeden z kulinarnych skarbów, który zawdzięczamy odkryciu Ameryki. Obecnie jest ceniona i powszechnie stosowana na całym świecie. Bardzo często podczas przygotowania potraw z użyciem papryczek chili traktujemy pestki rośliny jako odpad. A szkoda, gdyż mogą być będą ciekawym akcentem dekoracyjnym, a także dzięki nim zaostrzymy posiłekdevil

 

Zastosowanie:

Pestki z papryczek chilli są niezbędnym składnikiem do wielu dań kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej i węgierskiej. Świetnie nadają się do potraw z warzywami strączkowymi, przede wszystkim z fasolą, a także do dań mięsnych, ostrych zup, sosów i gulaszów. Idealnie uzupełniają dania z cebulą, kukurydzą czy kalafiorem.

 

Właściwości:

Kapsaicyna – alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach papryczek – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju raka. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie. Ponadto chili przyspiesza metabolizm, przez co może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.

 

Składniki: pestki z papryczek chili 

Ziarno było pozyskiwane maszynowo ze strąków papryczek, zatem w produkcie finalnym mogą się zdarzyć pozostałości strąków chili.

 

Kraj pochodzenia surowca: Indie

Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc

Masa netto: 20 gramów

 

Informacja o alergenach:

Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Pestki chili nasiona ostrych papryczek - Cechy
Cechy
Kolorpomarańczowy

Skworcu.com.pl

Marek Skworc

 

ul. Jagiełły 13c/65

41-106 Siemianowice Śl.

NIP: 643-164-82-98

 

TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl

Facebook