Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl
Aromat szynki wieprzowej to mieszanka przypraw, która naśladuje smak i zapach tradycyjnej szynki wieprzowej. Zawiera różne składniki, takie jak sól, cukier, przyprawy, zioła i aromaty, aby stworzyć wyrazisty i złożony smak. Ta przyprawa jest często używana do nadania potrawom mięsnym - zwłaszcza wieprzowinie, charakterystycznego smaku szynki.
Solanka to roztwór soli i wody, który może być używany do marynowania mięsa. Proces ten zmiękcza mięso, dodaje smaku oraz przedłuża jego trwałość. Oto prosty przepis na marynowanie mięsa w solance:
Składniki na solankę:
Sposób przygotowania:
W małym garnku zagotuj 2-3 szklanki wody. Dodaj sól, mieszając, aby się rozpuściła. Możesz dodać inne przyprawy i zioła, które chcesz użyć do marynowania mięsa, aby uwolniły swój smak i aromat.
Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i dodaj pozostałą wodę. Woda powinna być zimna, aby szybko schłodzić solankę.
Upewnij się, że solanka jest zimna przed użyciem. Następnie umieść mięso w pojemniku lub woreczku do marynowania, a potem zalej je solanką. Pamiętaj aby mięso było całkowicie zanurzone w roztworze.
Przechowuj właśnie marynowane mięso w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Czas marynowania zależy od grubości mięsa i preferencji smakowych. Grubsze kawałki mięsa, takie jak steki czy karkówka, mogą wymagać dłuższego czasu marynowania.
Po zakończeniu marynowania wyjmij mięso z solanki, pozostaw na kilka minut by mogło ociec i przygotuj według swojego przepisu. Pamiętaj, że mięso będzie już lekko posolone, więc zachowaj ostrożność przy dodawaniu soli podczas gotowania.
Wskazówka: Solanka może być modyfikowana według własnych preferencji, dodając różne przyprawy i zioła, które komponują się z mięsem, np. cytryna, imbir, tymianek czy rozmaryn, czy gotowa mieszanka aromatu szynki wieprzowej.
Dawkowanie: 3 - 5 gramów aromatu szynki wieprzowej na 1 litr solanki.
Wartości odżywcze w 100g aromatu szynki wieprzowej:
Każdy specjalista kulinarny powinien mieć aromat szynki wieprzowej pod ręką.
Składniki aromatu szynki wieprzowej:
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano przez: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 50 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Cechy | |
Kolor | wielokolorowy |
---|
Skworcu.com.pl
Marek Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
NIP: 643-164-82-98
TELEFON: 695923403
E-MAIL: marek.skworc@skworcu.com.pl