Earl Grey 1 kg herbata czarna DUŻA PAKA
Według znanej legendy, ta mieszanka herbaty była podarunkiem od wdzięcznego chińskiego mandaryna. Przypuszcza się, że posłannik wysłany do Chin przez Earl Greya wyświadczył mu przysługę (np. uratował mu życie, ale szczegóły nie są znane).
Kiedy smakowity podarunek mandaryna zaczął się kończyć, Earl Grey poprosił kupców herbaty, aby skomponowali mu taką herbatę. Mieszanka ta stała się ulubioną mieszanką rodziny Grey. Gdy ich goście próbowali dowiedzieć się skąd pochodzi, byli kierowani do Twinings, w Londynie, proszono tam o nią powołując się na imię Earl Greya.
Pomarańcza bergamotka jest stosowana jako dodatek smakowy do herbaty Earl Grey. Olejek jest ekstrahowany ze skórki małej, kwaśnej pomarańczy (Citrus bergamia or Citrus aurantium bergamia ), kształtem zbliżonej do gruszki, która uprawiana jest w południowych Włoszech, ale pochodzi z Wietnamu i Południowych Chin.
Składniki herbaty czarnej aromatyzowanej EARL GREY:
- czarna herbata Cejlon (pochodz. Sri Lanka),
- olejek bergamotowy.
Sposób przyrządzania: zalać wodą o temp. 96°C, parzyć 2-3 minuty.
CIEKAWOSTKA:
Według znanej legendy, ta mieszanka herbaty była podarunkiem od wdzięcznego chińskiego mandaryna. Przypuszcza się, że posłannik wysłany do Chin przez Earl Greya wyświadczył mu przysługę (np. uratował mu życie, ale szczegóły nie są znane).
Kiedy smakowity podarunek mandaryna zaczął się kończyć, Earl Grey poprosił kupców herbaty (Twinings), aby skomponowali mu taką herbatę. Mieszanka ta stała się ulubioną mieszanką rodziny Grey. Gdy ich goście próbowali dowiedzieć się skąd pochodzi, byli kierowani do Twinings, w Londynie, proszono tam o nią powołując się na imię Earl Greya.
Pomarańcza bergamotka jest stosowana jako dodatek smakowy do herbaty Earl Grey. Olejek jest ekstrahowany ze skórki małej, kwaśnej pomarańczy (Citrus bergamia or Citrus aurantium bergamia ), kształtem zbliżonej do gruszki, która uprawiana jest w południowych Włoszech, ale pochodzi z Wietnamu i Południowych Chin.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Przygotowanie naparu
Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie, ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie herbaty czarnej
Herbata czarna powinna być zalewna wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie herbaty czarnej
Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Wymieszano i skonfekcjonowano na terenie Unii Europejskiej
Masa netto: 1 kg
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.